Ранкове й денне засідання 8 квітня
Уповноважена з прав людини Ніна Карпачова заявила, що ця резонансна справа не повинна бути політичною. Омбудсман наголосила, що її хвилює питання не персоналій, а сама проблема, бо має державне значення. Так, за її словами, більш як мільйон громадян щороку стають затриманими. А міністрам, коментуючи такі події, треба бути обережнішими у висловлюваннях і чітко відрізняти «арешт» від «затримання». Україна йде до Європи, тому мусить дотримуватися цивілізованих законів і поважати міжнародний пакт про політичні і громадянські права. У випадку із затриманням Колесникова порушено процесуальні права затриманого. За її словами, адвоката не викликали з моменту затримання особи. Ніна Карпачова відкинула звинувачення в упередженості і додала, що вона завжди відстоювала справедливість, права людей і цілісність України.
А тим часом під стінами Верховної Ради кількасот пікетувальників вимагали свободи голови Донецької облради Бориса Колесникову. Під прапорами Партії регіонів, СДПУ(о) та «Братства» вони скандували: «Правовому свавіллю — ні!» та «Колесникову — свободу!». У сесійній залі, де було розвішано безліч плакатів, емоції також вирували.
Звільнення голови облради та проведення неупередженого вивчення обставин його затримання вимагав представник фракції «Регіони України» Микола Комар. Він укотре заявив, що Колесников — політв’язень. Однак його опонент Ярослав Кендзьор («Наша Україна») переконував своїх колег: відповідати перед законом за злочини мусять усі — незалежно від політичної приналежності. Прикро дивитися, зазначав він, як представники опозиції, не розібравшись у суті справи, вимагають звільнення голови облради. Проте з короткого виступу Генпрокурора Святослава Піскуна парламентарії фактично не дізналися нічого нового. Генпрокурор заявив, що жодних політичних ознак у справі голови облради немає, а є «ознаки кримінального діяння». Він зазначив, що порушень з боку Генпрокуратури не було, і слідчі діяли на підставі закону. С. Піскун закликав: «Дайте можливість правоохоронним органам розібратися. Якщо було допущено помилку, то ми її визнаємо».
На думку деяких депутатів, саме перенесення розгляду справи у суді, яке мало відбутися у четвер, 7 квітня, надто політизує справу. За словами С. Піскуна, термін розгляду справи в суді про заміну запобіжного заходу Колесникову (звільнити з-під варти або продовжити строк утримання) збігає 9 квітня. А щодо політичної забарвленості справи він констатував: «Я ніколи не займався і не займатимуся політикою».
У провадженні МВС станом на березень — 125 059 кримінальних справ. Якщо кожну з них розглядати у парламенті, це справді буде «беспредел», заявив міністр МВС Юрій Луценко. Він категорично відмовився надавати протоколи слідства на розгляд парламентаріїв. Оскільки оприлюднення напередодні назви підприємства, акції якого буцімто вимагав Колесников, призвело до того, що у країні вже немає жодного співвласника цієї організації. Ю. Луценко також заявив, що після розголошення інформації йому довелось евакуювати родину свідка у цій справі з Донецька. Якщо розповідати про всі подробиці справи, то під загрозою може опинитися життя багатьох людей. «А втручання у слідство я не допущу ніколи, — наголосив він і додав: — Я підтримую гасло «Політичним репресіям — ні», але бандити сидітимуть у тюрмах. Істину має встановити суд». Та коли з’ясується, що слідчий МВС діяв нефахово, його буде покарано.
Думка чотирьох профільних комітетів, яку оприлюднив перший заступник голови Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Іван Вернидубов, майже повністю збігається із позицією Уповноваженого Верховної Ради з прав людини — у протоколах немає аргументації затримання. За його словами, затриманий має право оскаржити своє затримання у суді у будь-який час. Цього не сталося.
Підсумував бурхливе обговорення Голова Верховної Ради Володимир Литвин. «Нині потенціал довіри до парламенту такий, якого не було ніколи. Давайте покажемо, що ми — Верховна Рада, і давайте перестанемо задоволено потирати долонями, коли в одних виникають проблеми», — зазначив він. Нині, на його переконання, треба говорити про консолідованість на принципах об’єктивності. І якщо є об’єктивна позиція ВР, то треба виходити на якесь рішення, зазначив він, бо протягом двох днів депутати просто випускають пару. Керівник парламенту закликав парламентаріїв не компрометувати ВР у такий спосіб.
На початку ранкового засідання глава парламенту повідомив про вихід Віктора Тимошенка з фракції «Регіони України» та про його входження до фракції Народної партії.