До Києва перемістився чернігівський скандал, про який «ГУ» розповідав у номері за 5 квітня (матеріал «Чернігівщина: від перестановки кольору влада не міняється?»). Прибічники голови правління ЗАТ «Новий Чернігів» і водночас голови Чернігівської обласної організації ВГО «За Україну! За Ющенка!» Сергія Кнуренка пікетували Кабінет Міністрів України
За словами протестувальників, до цього їх змусили «здійснюваний правоохоронцями «беспредел» та бездіяльність влади на Чернігівщині». Під «беспределом» вони розуміють «погром і насилля, вчинені податковою міліцією в офісах Чернігівської облорганізації «За Україну! За Ющенка!» та ЗАТ «Новий Чернігів» (з насильницьким виламуванням дверей, нанесенням тілесних травм працівникам, конфіскацією документації та майна тощо)». Як стверджує голова правління облорганізації ВГО «За Україну! За Ющенка!» Ніна Пономаренко, до редактора місцевого телебачення завітали керівники податкової і вилучили касету з начебто зафіксованими на ній «подвигами» своїх підлеглих. Ніна Борисівна вбачає в усій цій історії дві можливі причини: або боротьбу щодо формування місцевого осередку нової «партії влади» — або переділ бізнесу. Прибічники Сергія Кнуренка постійно наголошують на своїй «помаранчевості», а свого опонента — колишнього партнера Сергія Вікторовича й також акціонера ЗАТ «Новий Чернігів» Бадрутдіна Абдужабарова називають «фанатичним агітатором за Януковича».
Бадрутдін Пайдулайович — голова Чернігівської обласної організації Партії мусульман України — також приїхав до Києва й виклав своє бачення ситуації. Абдужабаров закидає Кнуренку «ухилення від сплати податків», «здійснення без одержання ліцензії діяльності, що підлягає ліцензуванню», а також те, що Сергій Вікторович, начебто декларуючи власний дохід на мало не «середньопенсіонерському» рівні, «має три автомобілі представницького класу, катер», а нещодавно «щоб не нудьгувати, придбав ще й завод ВАТ ЧРМЗ «Жовтневий молот». Вилучені в офісі Чернігівської організації ВГО «За Україну! За Ющенка!» списки членів осередку «ЗУЗЮ» (на такій версії наполягають прибічники Сергія Кнуренка) Бадрутдін Абдужабаров називає... «вилученими в побутовій кімнаті та місці гігієни (таким евфемізмом Абдужабаров назвав туалет. — Авт.) відомостями про виплату заробітної плати в конвертах співробітникам «Нового Чернігова».
Автор цих рядків (розуміючись аж ніяк не на всіх нюансах цієї історії) може хіба що висловити сподівання на її справедливе закінчення. З одного боку, «помаранчевість» не звільняє від сплати податків. З другого — є Закон, який, зокрема, регламентує й порядок перевірки ймовірних злісних неплатників. І порушувати його начебто однаково не дозволено і стосовно «помаранчевих», і стосовно «синіх». Не журналістові вирішувати: є Сергій Кнуренко порушником податкового законодавства чи жертвою політично-бізнесових інтриг, Бадрутдін Абдужабаров — ображеним наклепником чи свідомим громадянином, чернігівські податківці — «беспредельным» інструментом у чиїхось руках чи чесними охоронцями податкового порядку. Чи є в нас шанс дізнатися правду?