Ранкове і денне засідання 7 квітня
Ранок у парламенті розпочався із блокування трибуни. У такий спосіб представники фракції СДПУ(о) і “Регіони України” висловлювали свою стурбованість у зв’язку із затриманням голови Донецької обласної ради Бориса Колесникова. Прибічники Б. Колесникова стверджували, що відбувається політичне переслідування тих, хто на минулих президентських виборах підтримував кандидатуру Віктора Януковича. А представники провладних фракцій казали, що це ніякі не репресії, а боротьба з бандитизмом і корупцією. 

 магали заслухати у Верховній Раді Генерального прокурора України Святослава Піскуна і міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, щоб із перших уст почути пояснення того, що сталося з головою Донецької облради. Голова Верховної Ради Володимир Литвин поставив на голосування цю пропозицію, і 317 голосами було вирішено заслухати інформацію Генпрокурора і міністра о 13-й годині.

Депутати проголосували за дострокове припинення повноважень народного депутата Давида Жванії, котрий нині працює на посаді міністра з надзвичайних ситуацій. Глава парламенту В. Литвин повідомив про вихід народного депутата Володимира Демьохіна із фракції «Єдина Україна».
Верховна Рада України надала згоду на призначення Президентом на посаду Голови Фонду державного майна Валентини Семенюк. За проект відповідної постанови парламенту проголосували 313 народних депутатів. За призначення В. Семенюк, котра донині очолювала Спеціальну комісію ВР з питань приватизації, не голосували лише фракції комуністів, СДПУ(о) і частково «Регіони України».
Виступаючи з парламентської трибуни, Генпрокурор Святослав Піскун повідомив, що стосовно Б. Колесникова порушено кримінальну справу за статтею 189 частина 4 за підозрою у здирництві. У рамках цієї кримінальної справи проведено обшуки в Донецьку. Б. Колесников перебуває нині у слідчому ізоляторі в Києві, і стан його здоров’я задовільний. Інша інформація щодо затримання голови Донецької облради, за словами Генпрокурора, не підлягає розголошенню в інтересах слідства. Відповідаючи на запитання депутата Левка Лук’яненка (БЮТ), чи буде притягнуто до кримінальної відповідальності винних у порушеннях під час торішніх президентських виборів, С. Піскун поінформував: Генпрокуратурою порушено 287 кримінальних справ, пов’язаних із порушенням законодавства під час президентських виборів; закінчено розслідування 160 кримінальних справ, із яких майже половину розглянуто судом. Днями, повідомив С. Піскун, до Генпрокуратури буде передано із СБУ кримінальну справу стосовно втручання у сервер ЦВК, і не виключено, що найближчим часом буде пред’явлено обвинувачення тим членам ЦВК, які брали участь у фальсифікації виборів.
Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко відкинув усі звинувачення у політичному підтексті справи Б. Колесникова. Міністр заявив, що це чисто кримінальна, а не політична справа. За його словами, Б. Колесников підозрюється у вимаганні акцій, які належать іншим громадянам. «Яка політика, шановні, це — справжній бандитизм!» — заявив міністр внутрішніх справ. І запевнив, що під час затримання Б. Колесникова всі дії, вчинені правоохоронцями, чітко відповідали чинному законодавству.
Голову Донецької облради було затримано після його допиту в приміщенні Генпрокуратури — як свідка у так званій справі про сепаратизм. Ю. Луценко також наголосив, що правоохоронці ведуть боротьбу з корупцією незалежно від партійної приналежності підозрюваних у скоєнні злочинів. Скажімо, два тижні тому було затримано голову райадміністрації під час намагання дати хабара, хоча він є представником партії нової влади.
За наполяганням 272 депутатів парламент також заслухав інформацію Уповноваженого ВР з прав людини Ніни Карпачової. Вона, зокрема, зазначила, що Головне слідче управління МВС України затримало 6 квітня Бориса Колесникова, підозрюючи його у злочині, який було скоєно ще в 2002 році. Голову Донецької облради допитали як свідка, а затримали за підозру в іншому. Н. Карпачова зазначила, що до затриманого не було одразу допущено адвоката, а в протоколі про затримання немає жодної мотивувальної частини. Уповноважений з прав людини також звернула увагу на незадовільне ведення досудового слідства у багатьох інших кримінальних справах, неналежні умови перебування затриманих у слідчих ізоляторах і заявила: «Ми будували і продовжуємо будувати поліцейську країну».
Парламент лише заслухав інформацію про затримання голови Донецької облради, що не передбачало прийняття якогось рішення.