Лише пошук компромісу між урядом і парламентом у вирішенні аграрних питань принесе позитивний результат, який влаштує всю країну. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час зустрічі з керівниками провідних вітчизняних сільськогосподарських підприємств. Глава парламенту зазначив, що під час внесення змін до держбюджету-2005 депутати відстоювали інтереси вітчизняних сільгоспвиробників. А найближчим часом Верховна Рада розгляне законопроект щодо ставок ввізного мита на м’ясо, котрий якраз і є прикладом досягнення компромісу парламенту з урядом. У вищому законодавчому органі нині також лунають пропозиції обговорити на пленарному засіданні хід цьогорічних весняно-польових робіт, розглянути законопроект щодо ввізного мита на добрива.

Учасники зібрання висловили свої міркування стосовно досягнутої домовленості між Кабінетом Міністрів та парламентаріями щодо зменшення митних ставок на імпортне м’ясо. В. Литвин зазначив, що потрібно знайти таке компромісне рішення, яке, з одного боку, сприяло б зменшенню роздрібної ціни на м’ясо на ринку, а з другого — зберегло б вітчизняне виробництво. Особливе занепокоєння у глави парламенту викликає якість продовольчої продукції, яку завозитимуть в Україну. Адже не таємниця, що багато домішок чи консервантів, котрі використовують під час обробки імпортного м’яса, містять шкідливі для здоров’я людей речовини. Так само небезпечні й овочі та фрукти, вирощені із застосуванням трансгенних технологій. Це навіть може загрожувати генофонду держави, підкреслив В. Литвин.

Глава парламенту також обговорив із представниками регіонів України реформу адміністративно-територіального устрою. «Сьогодні не потрібна жорстка централізація, оскільки ми вже державу збудували, — cказав В. Литвин. — Питання в іншому: яка це держава, як наповнити якісним змістом внутрішнє облаштування держави». Голова Верховної Ради заявив, що федералізація держави означала б для України крок назад. «Сьогодні можна радше вести мову про принципи унітарної децентралізації країни», — вважає він. А під час проведення реформи адміністративно-територіального устрою, на думку Голови ВР, має домінувати «людиноцентризм», тобто треба наблизити всі послуги до людини. Щоб селянинові не доводилося їхати за сто кілометрів до фельдшерсько-акушерського пункту чи за якоюсь довідкою. В. Литвин підкреслив: насамперед треба виробити цілісне уявлення адмінреформи, її філософію, а вже потім впроваджувати в життя. До того ж прийняття остаточного рішення потребує не одного дня, адже йдеться про зміни до Конституції. Відтак, вважає В. Литвин, необхідно започаткувати широке обговорення реформи адміністративно-територіального устрою, провести зустріч представників регіональних еліт за участю Президента України, Голови ВР та Прем’єр-міністра. «Реформу треба розглядати комплексно, а не зводити лише до укрупнення сіл, селищ, районів, областей, — вважає глава парламенту. — Адміністративна реформа не повинна зводитися лише до скорочення органів виконавчої влади.» Ці проблеми невдовзі обговорюватимуть на Всеукраїнських зборах представників місцевого самоврядування, що відбудуться у Києві 23 квітня.