Урочисте закладення першого каменю до фундаменту нового заводу з виробництва гіпсокартонних плит КНАУФ відбулося у четвер у Соледарі. Відома німецька фірма будматеріалів з’явилася на Донеччині два роки тому, придбавши місцевий завод «Деконський гіпс». Завод став дочірнім підприємством фірми КНАУФ — ТОВ «Кнауф Гіпс Донбас».

Саме в Артемівському районі розташовані унікальні родовища гіпсу — Нирковське, Покровське і Михайлівське. «Деконський гіпс» — підприємство «в роках», яке має за плечима більш ніж півстолітню біографію. Без подальших інвестицій робота заводу була б неможливою. Рада зі спеціальних економічних зон і спеціального режиму інвестиційної діяльності в Донецькій області схвалила інвестиційний проект із модернізації старого гіпсового виробництва в Соледарі та організації нового виробництва гіпсокартонних плит, сухих будівельних сумішей та іншої сировини на основі гіпсу.
Проект заводу реалізує дочірня фірма «Кнауф Інжинірінг» у взаємодії із місцевою владою Артемівська та області. Сумарний обсяг інвестицій у будівництво нового заводу плит КНАУФ і гіпсового цеху сягне 55 мільйонів євро. Площа забудови підприємства становитиме близько 20 тисяч квадратних кілометрів. На повний хід розгорнуто земляні роботи, оновлюється інфраструктура: підведено газ, воду, лінію електромережі. У квітні розпочато спорудження головного корпусу, а у вересні планується монтаж німецького обладнання для виробництва плит.
Перша продукція нового заводу, як очікується, з’явиться в першій половині 2006 року. Після чого стане до ладу друга черга — розширення виробництва сухих будівельних сумішей. В асортименті підприємства з’являться гіпсокартонні плити — звичайні, вологостійкі і підвищеної вогнестійкості. Якщо врахувати, що без гіпсу зараз не обходиться жоден ремонт чи будівництво, значення нового виробництва важко переоцінити. Істотно і те, що десятки робочих місць із зарплатою, вищою за середню в регіоні, отримає невелике місто. Це не лише допоможе у вирішенні проблеми безробіття, а й збільшить надходження до місцевого бюджету.
За час роботи в Соледарі фірма КНАУФ уже встигла налагодити постачання із Донеччини на завод у Києві вітчизняної сировини. За підтримки технічного персоналу заводу «Кнауф Гіпс Київ» старі гіпсоварочні котли в Соледарі зазнали кардинальної реконструкції і модернізації, що дало змогу забезпечити випуск сировини найвищої якості. Наступним етапом став запуск українського виробництва сухих сумішей КНАУФ. На початку минулого року з’явився базовий асортимент — суміші «Ротбанд», «Гольдбанд» і «Перлфікс», а також надія місцевих виробників — вирівнювальна штукатурна суміш «НР-Старт». Загальний обсяг інвестицій фірми КНАУФ у дочірнє підприємство «Кнауф Гіпс Донбас» становить сім мільйонів євро.
Для довідки. Перший в Україні завод фірми КНАУФ, провідного виробника гіпсу і гіпсових виробів, був відкритий у Києві в 1998 році. За цей час у модернізацію і розвиток підприємства фірма інвестувала понад 30 мільйонів євро. Після чергового етапу модернізації у 2002 році завод збільшив свої потужності вдвічі і в наступні два роки зміг в основному забезпечити потреби України у високоякісному гіпсокартоні місцевого виробництва.
Розвиток українського будівельного комплексу і ринку будматеріалів став поштовхом для спорудження другого заводу з виробництва гіпсокартонних плит КНАУФ у Донецькій області. Для просування продукції і сучасних будівельних технологій створені три маркетингові фірми — в Києві, Донецьку та Івано-Франківську, а також два навчальних центри в Києві і Макіївці Донецької області. Останній був організований спільно з Донбаською національною академією будівництва та архітектури у 2002 році. Особливістю цього навчального центру є те, що всі ремонтно-будівельні роботи виконували студенти академії, які таким чином зарекомендували себе як майбутні фахівці-будівельники.
 
Донецька область.