У визначенні професійних якостей міліціонерів братиме участь громадськість, пункти скуповування металобрухту позбавлять «даху», а журналістів вчитимуть влучно стріляти — про це розповів головний правоохоронець Херсонщини полковник Михайло ЯСЕЛЬСЬКИЙ.

— Михайле Івановичу, до призначення на посаду ви працювали заступником із кадрових питань, «пережили» «луганських», «донецьких» начальників УМВС. Що треба першочергово зробити?

— Передусім проведемо атестацію усіх співробітників. Запрошуємо громадськість, щоб почути її думку про роботу правоохоронців. Представникам засобів масової інформації запропонували висловити свої пропозиції щодо того, як вони бачать співпрацю. Адже четверта влада має значний вплив на громадську думку, і від журналістів великою мірою залежить оцінка міліції, рівень довіри до відомства. Зі свого боку обіцяємо оперативно надавати інформацію. (До слова, як стало відомо, УМВС відкликало позовну заяву проти однієї з місцевих газет, яку збиралося звинуватити у підриві ділової репутації. — Авт.).

— Кадрове питання, безперечно, є проблемою не лише нашої області. Де брати фахівців?

— Покладаю надії на молоді кадри. «Кузня» поруч — Херсонський юридичний інститут (колишня школа міліції), здатний забезпечити область фахівцями.

— Побутує думка, що всі пункти приймання металобрухту «під дахом» у міліції. Як ви це прокоментуєте?

— Щоб цього надалі не допускати, посилено контроль, більшість пунктів через відсутність ліцензії закрито. В результаті обсяги вивезення металобрухту за межі області істотно знизилися. Утім, суворо спитаємо і з тих, хто має ліцензію, адже якщо здавач приносить уже 84-ту каструлю, то й приймачеві слід замислитися.

— Кажуть, в одному з райвідділів слідчий фальсифікував матеріали розслідувань і закривав справи, отримуючи хабарі від підозрюваних та затриманих...

— Так, він списував злочини на мертвих душ. Триває службове розслідування...

— Голова облдержадміністрації запровадив щотижневі зустрічі з мешканцями у районах. На прийомі поруч з ним, зокрема, й начальник міліції. Як це позначається на роботі?

— Міліція почала працювати інтенсивніше, адже попередньо на нас впливали вибори...

— Журналістові інколи теж необхідно володіти прийомами самозахисту у випадках, пов’язаних з професійною діяльністю...

— Будь ласка, запрошую до спортзалу, тиру!

Розмову вела Алла БРУСИЛОВА.