Нарешті відбулася довгоочікувана прем’єра “Енеїди” в Запорізькому академічному обласному українському муздрамтеатрі ім. В. Магара. Це, до речі, перша прем’єрна вистава після надання театрові статусу академічного.
Але чому “Енеїду” так довго чекав запорізький глядач? Прем’єру було заплановано ще на початок грудня. Широкомасштабну рекламну акція провели на телебаченні, у пресі. Та вистава не дійшла до глядача в обумовлені терміни. А що ж стало на заваді? Довгі президентські вибори! І в керівництві театру, і в обласному управлінні культури думали: “наші” чи “ваші” будуть біля керма?
Та ще, немов навмисне, колір вітрила, під яким гасав по морях Еней з троянцями — помаранчевий. А як відомо, за сюжетом корабель троянців, разом з вітрилами, згорає вщент! А ситуація в Україні була, як на тому кораблі: що залишиться, а що згорить — невідомо.
Та коли гармати змовкли, заговорили музи. Прем’єра таки відбулася. Вона поставлена в формі яскравої театральної феєрії, тут переплітаються всі театральні жанри, приправлені щирим українським гумором, сучасними мелодіями гурту “ВВ”, Руслани, народними піснями і танцями. Постановку здійснив молодий режисер, недавній випускник Київського національного університету культури та мистецтв Андрій Романов. Він відчув і зумів донести до глядача незвичний імпульсивний темп бурлеску, своєрідну манеру акторської гри. Своєрідності виставі надають влучні сучасні мотиви у сценографії, костюмах (за ескізами молодої художниці Катерини Слонової), чудові танцювальні номери балетної групи, завзяття молодих акторів, запальний темперамент виконавця ролі Енея (артист Максим Ігнатьєв). Від вистави взагалі віє молодістю, для багатьох вона стала першою серйозною роботою на професійній сцені. Зіграти персонажів Котляревського на початку творчого шляху — добрий старт для молодих талантів. Тим більше що поруч працюють авторитетні й досвідчені майстри — народні артисти України І. Смолій, О. Гапон, Л. Матвішина, та провідні актори А. Сиротинко, С. Ромашко.
 

Запоріжжя.