Сьогодні завершується візит Президента України Віктора Ющенка до США. Багато експертів уже охрестили трансатлантичний бліцкриг Віктора Ющенка суто політичним, оскільки головною метою візиту було заручитися саме політичною підтримкою Вашингтона. Однак очікуваний результат поїздки дав не тільки морально задовільні підсумки.

Так, адміністрація американського президента погодилася виділити 60 мільйонів доларів на розвиток ринкової економіки в Україні і 45 — на ліквідацію наслідків катастрофи на ЧАЕС. Також Джордж Буш натякнув про те, що США згодні “проштовхнути” Україну в СОТ уже наприкінці року і дати нашій економіці статус ринкової. До того ж під час зустрічей американці пообіцяли поправку Джексона-Веніка, що обмежує доступ наших товарів на американський ринок, найближчим часом скасувати.
Але, мабуть, важливішими є все-таки політичні рішення, прийняті двома президентами у Вашингтоні. Насамперед це підписання “Порядку денного нового століття українсько-американського стратегічного партнерства”. Цей документ свідчить про серйозність намірів американської адміністрації підтримувати стратегічні відносини з Україною. І на підтвердження того, що справа піде далі розмов, Джордж Буш заявив про початок “енергетичного діалогу” між США й Україною, метою якого є диверсифікованість постачальників енергії в Україну. Для початку роботи цього “діалогу” в найближчому майбутньому в Україну здійснить візит міністр енергетики США Сем Бодман. Також американський президент ясно дав зрозуміти, що він є прихильником прийняття України в НАТО.
До політичних перемог у США Віктора Ющенка належить виступ перед Конгресом, що вчора в прямому ефірі транслювали деякі українські телеканали. Не кожному гостю США дозволяють виступити перед конгресменами. Водночас не можна не помітити тієї справді теплої атмосфери, в якій зустрічали Ющенка. Багато в чому це, звичайно, заслуга української діаспори, яка, до речі, була ініціатором історичного виступу в Конгресі та організатором візиту.