Ранкове і денне засідання 6 квітня


Більш як годину ранкового пленарного засідання було відведено на оприлюднення депутатських запитів та виступи від фракцій і груп. Зокрема, Володимир Лещенко, виступаючи від фракції КПУ, порушив питання про серйозні прорахунки у проведенні цьогорічних весняно-польових робіт; Борис Райков (“Демократичні ініціативи”) звернув увагу на певну упередженість у кадровій політиці нової влади; Павло Сулковський (“Регіони України”) порушив проблему про тиск на телеканал НТН; Ігор Шурма(СДПУ(о) повідомив про перехід партії в опозицію; Михайло Мельничук (СПУ) вимагав державної підтримки АПК.

Голова Комітету ВР з питань національної безпеки та оборони Георгій Крючков поінформував про перебування української делегації 30—31 березня в Іраку. За його словами, українські парламентарії, зокрема, ознайомилися з тим, як виконується на практиці рішення Президента України про виведення українських миротворців з Іраку, вирішується питання про вивезення військового майна та техніки. Відповідних домовленостей досягнуто з іракським урядом, а всі витрати обіцяє відшкодувати американська сторона. Під час візиту народні депутати України також вивчали перспективи співпраці України з Іраком у військовій, економічній та інших сферах. Г. Крючков повідомив, що ситуація в Іраку досі залишається складною. Однак в районі, де дислокуються українські миротворці, обстановка досить спокійна, а з січня не було жодного випадку нападів на наших військових. За словами голови комітету, рішення про виведення українських миротворців з Іраку не викликає заперечень ані у самих українських військових, ані у представників об’єднаної коаліції, ані в іракської влади. Нині триває підготовка до остаточного виведення українських військ. Невдовзі до України прибуде високопредставницька делегація Іраку, яка обговорить з українською владою можливості участі України у відбудові цієї країни. Водночас парламентський комітет наполягає на вирішенні деяких питань, які виникають у процесі реалізації рішення про виведення українських миротворців з Іраку. Зокрема, депутати наполягають офіційно оприлюднити рішення про порядок виведення українських військ і просять Міністерство оборони потурбуватися про долю українських миротворців після їх повернення додому, залучення їх до української професійної армії. А Верховній Раді пропонують схвалити законопроект про визнання миротворців учасниками бойових дій.
За наполяганням фракцій СДПУ(о) і «Регіони України» Голова Верховної Ради оголосив перерву, під час якої відбулося засідання погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп. На початку пленарного засідання глава парламенту Володимир Литвин поінформував про розпуск депутатської фракції «НДП-Республіка», оскільки станом на 6 квітня у ній налічувалося лише десять депутатів.  В. Литвин також повідомив про входження новообраного народного депутата Ксенії Ляпіної до фракції «Наша Україна».
Після перерви головуючий перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк повідомив, що на погоджувальній раді депутати порушили питання про ситуацію в Одесі навколо виборів міського голови. Голова Верховної Ради доручив підготувати і внести на розгляд сесійної зали відповідну постанову парламенту. За словами А. Мартинюка, депутати стурбовані ситуацією в Одесі, оскільки вперше суд нижчої інстанції не лише визнав вибори недійсними, а й оголосив прізвище іншого міського голови. «Оголошувати результати виборів мають лише виборчі комісії, відтак Верховна Рада повинна відповідно відреагувати на цю ситуацію», — сказав А. Мартинюк.
У першому читанні схвалено зміни до Закону «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» стосовно розширення пільгових умов страхування.