Київ готується до міжнародного пісенного конкурсу “Євробачення”. Готується дивно й аврально. Правда, траву на газонах поки що не фарбують у яскраво-зелений колір (через відсутність такої), але змінюють асфальт і тротуарне покриття на Хрещатику. Робітники стверджують, що ця реставрація йде перед травневим форумом. Мовляв, треба впорядкувати головну вулицю і площу столиці після помаранчевої революції, і підготувати місто до зустрічі численних іноземних гостей. Кілька років тому Хрещатик пережив вже одну реставрацію. Тоді головний будівник обіцяв, що років двадцять центральна вулиця протримається без ремонту. І от знову будівельний аврал! Ні проїхати, ні пройти. Сумнівно, що тротуар і дорогу істотно пошкодило наметове містечко активних учасників революції. Палі вони не забивали, підкопів не робили, підривні роботи не вели. То чому зіпсувалося покриття Хрещатика? А може, це просто хвороба якась — усе будувати і перебудовувати в нашому місті “з нагоди” і без неї? Така-от прибуткова гостинність...
 

За традицією гостинності, господарі мають забезпечити гостям гарний прийом, зручні апартаменти, нормальне харчування і яскраве видовище. Вочевидь, усе це гарантується сповна тим, кого оселять в... наметовому містечку, цього разу на Трухановому острові біля води. Схоже, наметове проживання стає традиційним для столиці. І це — не місцева екзотика, а вимушена необхідність. Київ не готовий забезпечити всіх гостей «Євробачення» готельним житлом. Точніше, більшість приїжджих не в змозі буде заплатити за пропоновані їм апартаменти.
Споконвічно політика підготовки до конкурсу була помилковою. На форум приїжджають здебільшого молоді люди, яким потрібні не п’ятизіркові готелі, а недорогі з нормальним сервісом.
За словами прес-аташе конкурсу Марка Марковича, ця категорія гостей може жити на Трухановому острові або у приватних квартирах (оплата 40—50 доларів за добу). Мовляв, п’ятизіркові готелі призначені для vіp-делегацій, бізнесменів, журналістів. А про фанатів подбають туристичні фірми. Ніхто не забороняє їм селитися в тризіркових готелях «Братислава» або «Турист» (на знімку). Але на всіх номерів не вистачить.
Досвід попередніх конкурсів «ЄБ» свідчить, що для гостей потрібні три—чотиризіркові готелі. Саме на них і необхідно було робити ставку. Замість того, щоб упорядкувати недорогі готелі, вдарили по будівництву ще одного п’ятизіркового для дорогих гостей — «Софії».
— Найгострішим питанням у підготовці України до міжнародного конкурсу залишаються готелі, — зізнався наприкінці березня виконавчий директор «Євробачення-2005» і віце-президент НТКУ Павло Грицак, повідомляє «proUA».
Зокрема він повідомив, що на зустрічі зі спостережною радою з проведення «Євробачення-2005» нашу країну фактично звинуватили у спробі одержати надприбутки за рахунок іноземних гостей.
За словами Грицака, деякі готелі протягом тижня змінюють ціни за мешкання, штучно їх завищуючи. Він відзначив, що такі претензії стосуються зокрема готелів «Радіссон САС», «Либідь» і «Русь». Проживання в номері чотиризіркового готелю «Радіссон САС» у Відні коштує 167 євро, а в Києві — 350 євро.
І хоча оргкомітет з підготовки і проведення «Євробачення-2005» працював над тим, щоб знизити ціни на проживання в київських готелях до «рівня нормальних», вони, як і раніше, залишаються надвисокими порівняно з європейськими.