Вечірнє засідання 5 квітня

Складна ситуація на українському книжковому ринку спонукала до термінового прийняття Верховною Радою низки законодавчих змін. Зокрема, парламент проголосував за внесення доповнень до Закону України «Про видавничу справу» (щодо Книжкової палати). Як пояснив член Комітету з питань культури і духовності Михайло Косів, суть його полягає в тому, що має відновитися практика, згідно з якою всі видавництва надсилали по одному примірнику своєї продукції до Книжкової палати. Володимир Новак, фракція комуністів, зазначив, що без втручання влади не обійтися. Він навів цифри: у 1990 році в Україні на одну людину видавалося майже 10 книг, а 2003-го — 0,36. Торік книги обклали податками — і обсяги видання зменшилися вчетверо. Нині пільги повернуто.
Представник уряду зазначив, що з 1 липня почав діяти закон про пільгове оподаткування і минулого року було видано книг загальним накладом 54 мільйони примірників і близько 15 тисяч назв. Це рекорд в Україні. Врешті перейдено рубіж 1,1 книги на душу населення. Безумовно, книга ще потребує серйозного державного протекціонізму.
Цього ж дня депутати проголосували за проект закону про внесення змін до Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» (щодо розподілу коштів при ліквідації об’єднання). В законі не врегульовано, що робити з майном у разі, коли таке об’єднання ліквідовується. Цю прогалину депутати виправили.
Не набрав достатньої кількості голосів законопроект про внесення змін до закону про ціни і ціноутворення. Його ініціатори, зокрема народний депутат Олександр Ткаченко (КПУ), внесли пропозицію запровадити мораторій на підвищення цін (на хліб і хлібопродукти, крупи, цукор, м’ясо та м’ясопродукти, молоко, олію тощо), поки мінімальні заробітні плати і пенсії не досягнуть рівня прожиткового мінімуму. Опоненти такого документа зауважували: мораторій призведе до численних судових позовів з боку суб’єктів господарювання. Бо вимагатимуть дотації з державного бюджету, а законопроект цього не передбачає.