Парламентарії погодили з урядом компромісний варіант щодо ставок ввізного мита на м’ясо. Про це повідомила на прес-конференції у парламенті уповноважений представник фракції Народної партії Катерина Ващук. За її словами, мито на якісну яловичину і свинину (тушки, напівтушки і четвертини) буде зменшено до 10 відсотків, але не менш як 600 євро за тонну, на курятину — не менш як 400 євро за тонну (тушки). Але на субпродукти і обрізки мито залишатиметься високим — 1 євро на кілограм. Відповідний законопроект буде невдовзі винесено на розгляд Верховної Ради. На думку депутатів, це рішення дасть змогу захистити український ринок від напливу неякісної м’ясної продукції. Ставки ввізного мита на молоко, рослинну продукцію, цукрову тростину залишаться незмінними. І лише деякі ягоди та овочі буде дозволено ввозити зі зниженим митом на зимовий період.

К. Ващук також повідомила про досягнення домовленості з урядом про розробку законопроекту, який встановив би жорсткий контроль за націнками на м’ясо з боку торговельних посередників. Адже нині, за словами депутата, селяни здають яловичину за ціною не більше 7—8 грн. за кілограм, свинину — 10—11 грн. за кілограм, а тим часом на ринках ціни на м’ясо перевищують 30 грн. Парламентарії з фракції Народної партії вважають, що ціновий ажіотаж на ринку м’яса —це штучна реакція на підвищення зарплат і пенсій, а тому потрібне втручання уряду і парламенту. Як повідомив депутат Василь Калінчук, найближчим часом буде підписано меморандум між урядом і виробниками м’яса про зниження цін на м’ясо птиці на 20 відсотків. Уряд також пообіцяв відкрити на кожному ринку спеціалізовані магазини з продажу м’яса за цінами безпосередньо виробників, регулярно проводити ярмарки сільгосппродукції. Найближчим часом також буде створено лабораторію з посиленого контролю на трансгенність овочів, фруктів і м’яса.