Виключення з фракції “Наша Україна” депутата Рівненської обласної ради, члена НРУ, керівника Видавничого дому “ОГО” Віктора Данилова спричинило багато пліток і чуток. Новий імпульс їх поширенню дав факт викрадення електронних носіїв з офісу Видавничого дому, про що В. Данилов повідомив правоохоронні органи, а також серія публікацій в одній із місцевих партійних газет, у яких їх автор виступає в ролі судді й прокурора водночас, забуваючи однак, що погана реклама герою публікації — теж реклама. Згадаймо, скажімо, світових зірок, які широко користуються прийомом роздмухування скандалів, прагнучи в такий спосіб привернути увагу до себе.
Скупе “за систематичні порушення фракційної дисципліни та депутатської етики”, виголошене на адресу В. Данилова керівником фракції “Наша Україна” Мирославом Семанівом з трибуни обласної ради, тільки підлило масла в багаття цікавості. Про причини, які призвели до фракційного скандалу, спробувала дізнатися, як то кажуть, з перших вуст. Це питання адресувала колишньому керівникові виборчого штабу В. Ющенка на Рівненщині, а нині голові Рівненської облдержадміністрації Василеві Червонію.
— Коментувати це питання я не буду, оскільки я не є депутатом обласної ради. Але загалом вчинок Данилова я засуджую, — сказав він.

Коментар депутата Рівненської обласної ради, керівника фракції “Наша Україна” в облраді Мирослава Семанiва:
— Василь Червоній у 2002 році довірив Віктору Данилову очолювати фракцію як представнику іншої партії — НРУ — для того, щоб згуртувати депутатів, щоб не думали, що УНП узурпувала владу. І він (Данилов. — Авт.) очолював фракцію два роки, йшло все нормально, доки не почалася передвиборна кампанія, і він почав друкувати у своїх газетах (а він їх має багато) позитивні статті про діяльність Януковича, якої насправді не було. Ми йому кожну цю статтю показували і казали: “Що ти пишеш неправду, який Янукович хороший?”. Він відповідав, що це — комерція, що він уклав договори і їх виконує, тому що живе газета саме комерційною рекламою. Але водночас на статтях ніде не написано, що вони рекламні. Ми провели моніторинг статей, які друкувалися в його пресі, й знайшли, що у багато разів більше, ніж про Ющенка, він писав про Януковича, тобто кидав негативну тінь і підривав імідж нашої фракції.
— То чому ви не виключили Віктора Данилова з фракції раніше, а лише після виборів? — цікавлюсь у Мирослава Семаніва.
— Рік тому ми його рішенням фракції звільнили з посади голови фракції. Вже тоді він почав писати про Януковича позитивно... Вже тоді стояло питання про те, що він не відповідає навіть тому, щоб бути членом нашої фракції. Вже тоді він був у нас на замітці як людина дволика...
А ось думка депутата Рівненської обласної ради, члена Народного руху України Віктора Данилова:
— Виключення з фракції стало для мене повною несподіванкою, причому відбулося за моєї відсутності — того дня я був у Києві, де проходили збори Асоціації видавців періодичної преси, про що завчасно попередив голову облради Романа Василишина. До того ж про розгляд цього питання на засіданні фракції мене ніхто не попередив.
Я вважаю, що є замовлення, замовлення із найвищого посадового кабінету області. Є поствиборна ситуація, що характеризується перерозподілом політичних та медіа-ресурсів. З точки зору депутатського корпусу, вона дуже небезпечна, бо перегрупування, що відбулися на сесії, створюють небезпечну ситуацію переходу повного контролю над депутатським корпусом обласної ради в руки обласної виконавчої влади, зокрема її голови. Насправді саме обласна рада є розпорядником суспільних коштів територіальної громади Рівненської області, відповідно вона повинна контролювати виконання делегованих обласною радою облдержадміністрації повноважень. У такому розвитку подій ця функція, на мою думку, практично втрачається.
Виключення мене з фракції — це один із етапів політичної спецоперації з дискредитації і Видавничого дому “ОГО”, який я очолюю, і мене як депутата. На це в замовника і режисера цього дійства є багато резонів. Парадокс у тому, що мене, члена Руху з 1989 року, який активною громадською роботою наближав перемогу Ющенка, виключили з фракції, а 11 депутатів, більшість яких була “за Кучму”, навпаки, прийняли.
Вважаю, що корені конфлікту — це редакційна політика видань, що їх заснувало і видає підприємство, яке я очолюю п’ятнадцятий рік. Cвого часу на рівні стратегічному я, як керівник, разом з редакторами газет (а у нас їх шість) прийняв єдине можливе, як на мене, рішення щодо поведінки незалежних ЗМІ у період виборчої кампанії — працювати з усіма кандидатами у президенти. Єдиний перекіс, який ми допустили, — це той, що на сторінках наших видань істотно переважали матеріали про Віктора Ющенка.
Але тільки-но закінчились вибори, і Віктор Ющенко був оголошений Президентом, а отже, закінчилась співпраця зі штабом, почалася кампанія з дискредитації мене та ВД “ОГО”. Атака розпочалась із суду над “Рівненською газетою”, пошуків компромату, підтвердження того, що нібито ми є складовою штабу Януковича. А треба розуміти, що ЗМІ — це бізнес. Газети працюють за своїми законами. Відповідно, якщо ми у виборчій кампанії співпрацювали з офіційними виборчими штабами, а також уклали угоди з рекламними агентствами, які обслуговували ці штаби, то це не означає, що Видавничий дім найнявся до когось з кандидатів. Наші редактори дуже уважно стежили, щоб не було “чорнухи”. Дослідження читацької аудиторії показали, що ми гідно пройшли виборчу кампанію.
Є і політичні мотиви для моєї дискредитації, є причини медіа-конкуренції. Газета “Волинь” (це місцеве видання УНП. — Авт.), активно розбудовується як медіа-проект, і ми стоїмо у неї на дорозі. Неабияку, на мій погляд, роль у розпочатій брудній кампанії з дискредитації відіграв і той факт, що свого часу мені пропонували очолити обласну організацію “За Україну, за Ющенка”, яка нині трансформована в партію Народний Союз “Наша Україна”. А це вже буде реальний конкурент “керівній і спрямовуючій” в області УНП. Виходячи з комплексу “причин”, очевидно, і заходилися дискредитувати мене. Я не згоден з такою постановкою питання. Репутація Видавничого дому “ОГО” і мене, як його керівника, формується не в кабінеті на шостому поверсі нашої облдержадміністрації, а складалася роками, і про неї достеменно відомо нашим читачам, рекламодавцям, партнерам, медіа-фахівцям. Тому нікому не вдасться нас зробити “таємними агентами Януковича” і ворогами українського народу. Як за часів Сталіна.

Рівне.