Підприємцям відомо, що перед тим, як розпочати роботу, треба отримати дозвіл від санстанції, пожежної охорони, комітету охорони праці тощо. А для цього потрібно зібрати купу документів, обходити низку інстанцій, подеколи ще й сплатити чималі гроші, не кажучи вже про черги та витрачений час. Днями цю проблему обговорювали за “круглим столом” представники законодавчої та виконавчої влади, секретаріату Президента, різних міжнародних організацій, які й визначили напрями реформування дозвільної системи в Україні.
Найістотнішим із них є необхідність прийняття закону “Про дозвільну систему України”. Згідно з проектом, обов’язковими будуть лише ті дозволи, які прямо вказані в законі, а регулюватимуть порядок їх видачі виключно центральні органи влади. Вагомим напрямом реформи є також спрощення процедури отримання дозволів. Зокрема, стосовно деяких із них пропоновано запровадити повідомчий принцип одержання (підприємець сам вирішує, чи зможе він дотриматися встановлених державою вимог до конкретного виду діяльності, після чого повідомляє відповідний державний орган, а цей орган здійснює нагляд і контроль за підприємством).
Пропонується також розширити систему “єдиних офісів”, де підприємець мав би можливість отримати потрібну інформацію, а також подавати документи безпосередньо до органів, залучених до процесу видачі дозволів.