Ранкове засідання 5 квітня

Український парламент вшанував хвилиною мовчання пам’ять Папи Римського Івана Павла ІІ. Після цього депутати внесли пропозицію про необхідність розгляду питання стосовно обов’язкового автострахування. Лідер фракції «Єдина Україна» Богдан Губський розповів про обурення виборців, які не в змозі оплатити обов’язкову страховку на своє авто і яких з 1 квітня вже почали штрафувати. «Пенсіонери не мають можливості страхувати машини і сплачувати по 17 гривень штрафу», — наголосив Богдан Губський. Він запропонував створити робочу групу з представників уряду, парламентаріїв та фахівців, щоб розібратися, чи потрібне обов’язкове страхування автомобіля. Депутати дійшли згоди сьогодні розглянути це питання.
Парламентарії відхилили проект Кодексу поведінки державних службовців України. На думку народного депутата Станіслава Косінова (фракція Народної партії), цим кодексом має бути забезпечено довіру суспільства, підвищення авторитету держслужбовця, боротьбу із корупцією. Водночас голова підкомітету Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолій Оржаховський зауважив, що етичні вимоги до держслужбовців важливі, але внесений документ носить декларативний характер, а його статті дублюють закони України про держслужбу і про боротьбу з корупцією.

дхилили і Дисциплінарний статут податкової міліції Державної податкової служби України.
На початку ранкового засідання народні депутати Валерій Келестин, Олександр Кисельов, Ксенія Ляпіна, Михайло Поживанов, Олександр Ткаленко склали присягу. Після цього парламентарії прийняли рішення про перенесення з 6 квітня на 29 червня слухань «Свобода совісті й ідентифікація особи» та про внесення змін до постанови ВР «Про день уряду України» у цьому місяці. Останнє означає, що саме питанню про заходи з ліквідації наслідків чорнобильської аварії буде приділено увагу на дні уряду.
Депутати поздоровили з днем народження свого колегу Олексія Козаченка. А Голова Верховної Ради України Володимир Литвин оголосив про обрання уповноваженим представником фракції Соціалістичної партії Михайла Мельниченка та про входження депутатів Тетяни Засухи у групу «Союз» і Павла Матвієнка — у Партію промисловців і підприємців.
Василь Бартків та Валерій Келестин увійшли до фракції УНП, Олександр Кисельов — до СДПУ(о), Юрій Крук та Сергій Сінченко — до БЮТ, Олександр Ткаленко і Михайло Поживанов поповнили лави фракції «Наша Україна», а Григорій Дашутін — СПУ.
Після перерви депутати прийняли рішення стосовно законопроекту, який уже всьоме вноситься на розгляд парламенту. Цим голосуванням вони нарешті дали «зелене світло» для внесення змін до законів України щодо імплементації законодавства до вимог багатосторонньої Угоди про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності (ТРІПС) СОТ. Як нещодавно зазначив міністр економіки Сергій Терьохін, позитивне голосування з цього питання зробить Україну ближче до СОТ на один крок.
Крім цього, парламентарії розглянули два закони з пропозиціями Президента і проголосували за Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Цивільного та Сімейного кодексів» у новій редакції і Закон «Про комбіноване виробництво теплової та електричної енергії та використання скидного енергопотенціалу» також у новій редакції.