Уже скоро три роки, як славне місто Полтава живе... без міського голови. Це трапилося після того, як на виборах-2002 Анатолій Кукоба переміг одразу у двох «номінаціях»: утретє підтвердивши мандат міського голови, він став і народним депутатом України. І хоча ще у квітні того ж 2002 року «депутат-сумісник» змушений був де-юре відмовитися від посади керівника міста, та насправді все виявилося набагато складніше.

Подейкують, де-факто Анатолій Тихонович продовжує керувати містом, на громадських засадах. Щоправда, прес-служба міськради змушена подавати прийняті рішення в оригінальній упаковці: «з ініціативи народного депутата...», «за пропозицією народного депутата...», «згідно із запитом...», «за дорученням...», «під патронатом...».
Громадськість пробувала апелювати до голів ОДА, але і Томін, і Удовіченко лише розводили руками: мовляв, не наша це справа — є міська рада, є прокуратура... Обласна прокуратура зрештою в листопаді 2003 року таки видала припис міській раді, яким зобов’язала усунути порушення законів України «Про вибори депутатів місцевих рад і сільських, селищних, міських голів» та «Про місцеве самоврядування в Україні». Його навіть опублікувала обласна газета «Зоря Полтавщини», однак міськрада — ні пари з вуст.
З трибуни Верховної Ради народний депутат від Полтави Микола Кульчинський оприлюднив депутатський запит до Президента України «щодо ситуації, яка склалася у Полтаві навколо виборів міського голови». Але, певне, час для цього вибрано було не дуже вдало, оскільки депутати того дня мали розглядати кандидатуру Юлії Тимошенко на посаду прем’єра. Як кажуть, було не до Полтави, тому й документ не набрав потрібної кількості голосів. Зате зі 140 голосів «за» був тоді й соціаліст Степан Бульба, якого невдовзі призначили головою обласної державної адміністрації. Тим часом Микола Кульчинський та ще ряд народних депутатів від Полтавщини надіслали звернення і безпосередньо Президенту, в якому, зокрема, пропонують Ющенкові відповідним указом призначити в місті виконувача обов’язків міського голови до проведення в місті виборів. Власне, йдеться про пряме президентське правління в Полтаві, яка ось уже майже три роки є «безголовою».
Тим часом і в самій Полтаві низка громадських організацій і політичних партій провели пікетування міськради, де серед інших вимог було звернення до депутатів міської ради підтримати пропозицію про запровадження в місті прямого президентського правління. А нещодавно в обласному центрі відбулися й громадські слухання «Розв’язання проблеми легітимності міського голови в Полтаві», організаторами яких стали Суспільна служба України, Центр правозахисту й контролю за дотриманням законності в Полтавській області та громадська рада «За чесну та прозору владу».