Степан БУЛЬБА, голова Полтавської облдержадміністрації:
— Я не можу виходити за рамки своїх повноважень, адже міського голову мають обирати прямими виборами. Але я згоден, що нині ситуація в Полтаві потребує правового вирішення. Нещодавно зустрічався з Віктором Андрійовичем Ющенком... Говорив і на цю тему. Хоча в мене склалося враження, що він був недостатньо поінформований про ситуацію в Полтаві, про всі її складнощі та необхідність вирішення цього питання.
Микола БІЛОКІНЬ, депутат міської ради, член постійної депутатської комісії з питань законності, правопорядку, прав людини та боротьби зі злочинністю:
— Хоча офіційно Кукоба відмовився від посади міського голови, та насправді нічого не змінилося. Він, як і раніше, проводить апаратні наради, представляє міське керівництво на різних офіційних і культурницьких заходах, зустрічає зарубіжних гостей (у тому числі і послів, яким його представляють мером міста). Не кажучи вже про те, що головує на сесіях! Хоча в протоколі потім пишуть, що вів засідання секретар міськради І. Михайлюк...
Взагалі сесії — це окрема тема. Ось уже майже три роки про дату і місце проведення чергової сесії в пресі жодного разу не повідомлялося, хоч це чітко передбачено законодавством. У кращому разі депутати дізнаються про це за два-три дні, а бувало, з міськради телефонували напередодні увечері, повідомляючи, що... вранці відбудеться сесія. Скажімо, 28 грудня минулого року, тільки прийшовши на саму сесію, ми, депутати, дізналися про порядок денний. А одним із його питань був, між іншим, бюджет-2005. Хіба можна за таких умов всерйоз щось вирішувати? Я й сказав про це на сесії...
Я не проти Кукоби чи за Кукобу. Я не розумію і не сприймаю ті негаразди, які після виборів-2002 панують у владних коридорах Полтави. Так, Анатолій Кукоба — непоганий господарник, людина вимоглива, але свій вибір він зробив у 2002 році.
В’ячеслав СКРЯБІН, голова обласного осередку партії «Солідарність»:
— Сумно й гидко. Полтава — єдине місто в Україні, де вже протягом майже трьох років немає міського голови. Чому так виходить? Тому, що в законодавстві є проблема.
Сергій ГОЛОВКО, юрист:
— Ситуація в Полтаві — це не тільки політичний, а й юридичний прецедент. Тому я згоден з тими, хто доводить, що в даному випадку порушено не лише права територіальної громади загалом, а й кожного полтавського виборця зокрема. І порушено не абстрактним «керівництвом міста», а конкретними депутатами міськради, кожен з яких ігнорує проведення виборів міського голови, нехтуючи правами громадян — своїх виборців. Хотілося б подивитися на цих обранців народу, якби персонально на кожного було подано судовий позов. Звісно, важко повірити в те, що таку акцію хтось може зорганізувати, але що залишається робити, коли навіть на припис прокуратури міська рада не реагує відповідним чином? Тому можна вважати, що цей представницький орган не виконує своїх основоположних обов’язків. І якщо Президент має право за певних обставин розпустити Верховну Раду, то чому такі «форс-мажорні обставини» не застосувати до Полтавської міської ради?

Підготував Віталій СКОБЕЛЬСЬКИЙ.

Полтава.