Історико-культурний музей-заповідник «Гетьманська столиця» у містечку Батурин Чернігівської області нарешті отримав значну фінансову допомогу на своє відродження. Наприкінці минулого тижня чек на 1 мільйон гривень голові Чернігівської облдержадміністрації вручив народний депутат, президент банку «Аваль» Федір Шпиг.

Засноване на річці Сейм на початку XVІІ століття містечко Батурин може по праву вважатися однією з головних національних святинь України. Широко відоме, головним чином, як місце Батуринської битви, воно було також сотенним містом Стародубського полку українських козаків. Пізніше — столицею Лівобережної України, резиденцією чотирьох українських гетьманів, зокрема Кирила Розумовського.
Відтак Україна тривалий час мала унікальний музей-заповідник з історичними пам’ятками української незалежності та культури — палацом Розумовського, парком і будинком Василя Кочубея, садибою Івана Мазепи, руїнами Батуринської фортеці тощо. Проте мала і забула: довгі роки все це було занедбано. Архітектурні споруди руйнувалися, історичні пам’ятки зникали, а містечко спіткала доля всіх маленьких забутих українських селищ.
Лише 2001 року долею Батурина почали опікуватися: урядовою постановою його було внесено до Списку історичних населених місць України, проте й до останнього часу в житті містечка мало що змінилося.
Нова надія на його відродження з’явилася на початку нинішнього березня. Тоді під час свого перебування в Батурині Президент України Віктор Ющенко, виступаючи в палаці гетьмана Розумовського, звернувся до бізнесменів та підприємців з пропозицією створити благодійний фонд «Приятелі Батурина» — для відродження музею «Гетьманська столиця» та перетворення містечка на центр туризму, археології та історичних досліджень.
Перший на цей заклик відгукнувся банк «Аваль». 2 квітня на урочистій церемонії у Батурині президент банку, народний депутат України Федір Шпиг разом з народним депутатом Іваном Плющем вручили голові Чернігівської облдержадміністрації В’ячеславу Атрощенку символічний чек на суму 1 мільйон гривень на відбудову історико-культурного музею-заповідника «Гетьманська столиця».
Як заявив під час церемонії І. Плющ, «стародавня гетьманська столиця, з іменем якої пов’язана одна з найбільших у житті українського народу трагедій майже трьохсотрічної давності — повне зруйнування та звіряче знищення його населення, — потребує нашої спільної уваги, глибокої пошани, всебічної підтримки. Адже шанування пам’яток історії, розташованих на території Батурина, відіграє особливу роль в історії України, у побудові незалежної держави, в патріотичному вихованні нових поколінь».
«Декілька років тому Віктор Ющенко, перебуваючи на посаді прем’єр-міністра, вже піднімав питання щодо відродження Батурина. Зараз ця справа отримує новий імпульс. І дуже приємно, що один з найбільших в Україні банків — банк «Аваль» та його президент Федір Шпиг відгукнулися на ініціативу Президента перші, навіть не чекаючи створення офіційних фондів, спілок та фундацій», — підкреслив І. Плющ.
Сам Ф. Шпиг не сумнівається: фінансова допомога від банку «Аваль» стане міцним поштовхом для об’єднання спільних зусиль — влади, політичної еліти, бізнесменів та науковців — навколо порятунку колишньої гетьманської столиці, відродження її пам’яток та збереження усім суспільством культурної й історичної пам’яті України. «Відродження цієї національної святині є нашим спільним обов’язком. Саме тут, у серці колишньої столиці Лівобережної України, знаходяться символи української незалежності, самобутності та патріотизму. Тут живе наша з вами історія, слава, патріотизм, наші надія та віра у велике майбутнє незалежної України», — вважає президент банку «Аваль».
Внесок «Авалю» у відновлення історико-культурного музею-заповідника в Батурині є продовженням політики банку, спрямованої на всебічну підтримку культури та мистецтва в Україні. Майже з першого дня свого існування банк постійно реалізує цільові благодійні та меценатські програми, бере участь у проектах з відродження історичних пам’яток, культурних цінностей та спорудження пам’ятників відомим особам. Зокрема, як генеральний спонсор Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка, «Аваль» надає значні кошти на відновлення репертуару та гастрольну діяльність, виплачує стипендії акторам-ветеранам; підтримує Національний художній музей. За допомогою банку «Аваль» споруджено Михайлівський Золотоверхий собор та пам’ятник княгині Ользі, започатковано проект зі спорудження пам’ятників видатним діячам мистецтва і культури, а також літературним героям, зокрема пам’ятник радянським льотчикам в образі Леоніда Бикова, пам’ятники видатному актору Миколі Яковченку та «великому сліпому» Паніковському з роману «Золоте теля» Ільфа та Петрова.
«Ми вбачаємо у цьому свій моральний борг перед суспільством, громадську місію акціонерів, партнерів і персоналу банку, — заявляє Ф. Шпиг. — Адже без шанування минулого, без скорботи за жертвами його трагедій та гордості за великі перемоги жодна нація не може розраховувати на гідне майбутнє».