Місцева рада хоче викупити мою земельну ділянку для того, щоб потім побудувати на ній якийсь об’єкт. Чи зобов’язаний я її продавати?

Василь Волошин.

Волинська область.

Передусім слід визначитися з тим, для яких цілей рада хоче викупити вашу ділянку. Стаття 146 Земельного кодексу визначає, що органи державної влади та місцевого самоврядування мають право викупу земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб, лише для чітко окреслених суспільних потреб: зведення своїх будівель і споруд, інших виробничих об’єктів державної та комунальної власності, під об’єкти природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення, оборони та національної безпеки; будівництва та обслуговування лінійних об’єктів та об’єктів транспортної і енергетичної інфраструктури (доріг, газопроводів, водопроводів, ліній електропередачі, аеропортів, нафто- та газових терміналів, електростанцій тощо); розміщення дипломатичних та прирівняних до них представництв іноземних держав та міжнародних організацій; розташування міських парків, майданчиків відпочинку та інших об’єктів загального користування, необхідних для обслуговування населення. При цьому власник земельної ділянки має бути письмово попереджений про викуп органом, який приймає відповідне рішення, не пізніше ніж за один рік до майбутнього викупу.
І найголовніше — для викупу земельної ділянки потрібна згода власника. Якщо її немає, справа вирішується в судовому порядку, і суд може зобов’язати власника продати ділянку. Вартість земельної ділянки, що підлягає викупу, встановлюється відповідно до грошової та експертної оцінки земель, яка проводиться за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України.