Цього пленарного тижня народні депутати розглянуть 78 питань. Про це повідомив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин на вчорашній погоджувальній раді голів депутатських комітетів, фракцій та груп. Серед значної кількості законопроектів, які ВР не встигла розглянути на попередніх пленарних тижнях, низка нових — невідкладних. Зокрема, Президент визначив для позачергового розгляду чотири законопроекти.

Із 17 питань, запланованих на вівторок, 19 законопроектів стосуються боротьби з тютюнопалінням та імплементації законодавства до вимог багатосторонньої угоди про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності. Крім того, зміни до Сімейного кодексу та до Закону “Про місцеве самоврядування”. У середу народні депутати планують розглянути питання податкового законодавства. А за скороченою процедурою — відповідальність за відмову у пільговому перевезенні громадян та низку документів з питань пенсійного забезпечення сімей загиблих військовослужбовців. З 16-ї години парламентарії працюватимуть у комітетах, фракціях і групах.
У порядку денному четверга понад 30 питань, у тому числі надання згоди на звільнення і призначення голови Фонду державного майна. Народні обранці обговорять також три кандидатури від Верховної Ради на дві посади суддів Конституційного Суду. Виносять на розгляд і законопроект про запобігання легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансування тероризму. Крім того, до розгляду передбачено законопроект про митні тарифи.
У п’ятницю, за словами глави парламенту, не менш напружена програма, більшість питань якої стосується приватизаційної проблематики.
12 квітня на дні уряду обговорюватимуть заходи з підвищення ефективності управління державною власністю у статутних фондах господарських товариств, що приватизуються, та товариств, створених за участю держави. Окрім того, народні обранці шукатимуть шляхи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.
Орієнтовний перелік питань для розгляду 19—22 квітня передбачає 23 законопроекти. Серед них — зміни до Кодексу про працю, встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2005 рік та низка соціальних документів.
На погоджувальній раді голова комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолій Матвієнко запропонував Президенту України, Голові ВР та Прем’єр-міністру до 23 квітня (нагадаємо, на цей день заплановано Всеукраїнські збори представників місцевого самоврядування) обговорити проблеми реформування місцевого самоврядування. Профільний комітет, за словами його голови, вже готовий надати відповідну доповідь. Після такого діалогу, переконаний Анатолій Матвієнко, було б легше орієнтуватися, чи доцільно змінювати виборче законодавство. Голова Верховної Ради пообіцяв звернутися до Президента і Прем’єра з тим, щоб виробити спільну позицію і надалі працювати в одному напрямі.
Ігор Шурма (фракція СДПУ (о) попросив швидше вирішити питання сумісників, які порушують Конституцію України, і включити до порядку денного інформацію міністра соціальної політики щодо стану пенсійного законодавства. Голова ВР повідомив, що нині сумісниками є 32 народних депутати, з них 10 — обрані за партійними списками і 22 — мажоритарники. Регламентний комітет своїм рішенням зобов’язав Голову ВР подати на них до суду. Подання вже готові, проте Володимир Литвин звернувся до кожного сумісника з проханням швидше визначитися і не доводити справу до суду.