Відбулася зустріч голови Комітету у закордонних справах Верховної Ради України Станіслава Сташевського і Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Куба в Україні Хуліо Гермендіа. Вона пройшла в день п’ятнадцятої річниці програми оздоровлення на Кубі українських дітей, котрі постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Станіслав Сташевський висловив подяку кубинському народу, який приймав і приймає на лікування наших дітей. “Таке не забувається”, — наголосив глава комітету. “Ми розділили останній шматок хліба і зробили це з задоволенням, — відповів посол. — Лікування українських дітей — не добродійність, а наш борг перед українцями, які свого часу підтримали Кубу”. Гість розповів Станіславу Сташевському, що зустрічі в парламенті передували урочистості в музеї Чорнобиля. В них узяли участь діти, які завдяки кубинським медикам по суті народилися вдруге. Час швидкоплинний. П’ятнадцять років тому йшлося про лікування тисячі дітей, потім десяти тисяч. Нині кількість дітей, які побували на Кубі, перевищила вісімнадцять тисяч. “Ми продовжуватимемо надавати медичну допомогу стільки, скільки буде потрібно”, — запевнив посол. Він також повідомив, що кубинці не залишилися байдужими до трагедії п’ятирічної Насті Овчар. Як тільки про дівчинку, що постраждала, повідомили ЗМІ, посольство зв’язалося з Гаваною і саме того дня, коли Настя летіла до США, посол одержав підтвердження, що Куба готова прийняти дитину.
Він також поінформував главу комітету про те, що зараз на Кубі перебуває українська делегація на чолі з міністром охорони здоров’я. Станіслав Сташевський зазначив високу активність груп дружби парламентів наших країн і розповів, що нині ведеться підготовка візиту на Кубу Голови Верховної Ради України Володимира Литвина.