Нині треба докласти багато сил, щоб привабливі декларації стали реальністю. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час учорашньої прес-конференції. А поки відчувається наближення парламентських виборів — політичні сили активізуються. Можливо, вже восени, спрогнозував глава парламенту, будуть дії, спрямовані на те, щоб сподобатися виборцям. Однак, додав Володимир Литвин, треба думати про перспективу і працювати на майбутнє.
Закони про Президента і Кабінет Міністрів потрібно прийняти, переконаний він. Але до завершення парламентської кампанії 2006 року, поки триватиме період конституційної нестабільності, парламент може їх не ухвалити.
“Абсурдними” і “політичними жартами” назвав Голова ВР заяви деяких посадовців, що записи у своєму кабінеті (йдеться про так звані плівки Мельниченка) колишній президент Леонід Кучма санкціонував. Про це вигідно говорити лише тому, хто хоче відволікти увагу від себе, додав Володимир Литвин.
Уже надійшла пропозиція від групи народних депутатів розглянути на посаду заступника Голови Верховної Ради кандидатуру Юрія Костенка. Щоправда, цього тижня, за словами глави парламенту, це питання ще не розглядатиметься. Бо треба узгодити позиції та інтереси парламентських сил і врахувати посади голів комітетів, заступників, які поки що обіймають сумісники.
А в мовних питаннях треба діяти відповідно до нинішнього законодавства, зазначив Голова ВР. Узагалі, за його словами, це питання дуже делікатне. Однак, з огляду на велику кількість таких законопроектів, включених до порядку денного навіть цього тижня, навряд чи цю проблему парламентарії вирішать найближчим часом.
Торкнувся Володимир Литвин і митних тарифів. Насамперед він переконаний, що під час вирішення таких питань треба враховувати інтереси вітчизняного товаровиробника, звертати увагу на якість продукції і квотування.