Об’єднані соціал-демократи переходять в опозицію до нинішньої влади — таке рішення ухвалив ХІХ з’їзд СДПУ(о), що відбувся минулої суботи в Києві.
За останні два місяці партійні лави об’єднаних есдеків залишили майже 17 тисяч осіб. Нині СДПУ(о) зосереджується над підготовкою до майбутніх парламентських виборів-2006. Однак партія ще не визначилася, як змагатиметься за депутатські мандати — самостійно чи у блоці.
Віктор Медведчук заявив, що Україна “була буквально згвалтована на Майдані”, а “помаранчева революція має не більше відношення до демократії, ніж “Фанта” до апельсинів”, звинуватив державних керманичів у відсутності “адекватної часу програми дій”, “некомпетентності й кумівсті”, невідокремленні бізнесу від політики, “неоголошеній війні проти вітчизняних товаровиробників і експортерів”, здійсненні політики “дискримінації регіонів” тощо. Об’єднані соціал-демократи мають намір влаштовувати масові кампанії на захист прав людини, відстоювати політичну реформу, не допустити перегляду виборчого закону і скасування пропорційної системи виборів до місцевих рад. За довіру лідеру СДПУ(о) проголосували всі делегати з’їзду, крім одного — сам Віктор Медведчук утримався.