На переконання заступника Комітету ВР з питань бюджету Людмили Супрун, якби не численні корективи в урядовий пакет бюджетних змін, за нього не проголосували б у сесійній залі.
Важко не погодитися, адже змін зазнали більш як 90 законодавчих актів. У тім числі Закон України “Про податок з доходів фізичних осіб”, до якого, крім народного депутата, чимало претензій має керівник Незалежного аналітичного центру “Академія” Олександра Кужель. Остання, до речі, називає себе представником кваліфікованої опозиції уряду.
Народний депутат Людмила Супрун висловила низку принципових зауважень до законодавчих нововведень. Так, на її думку, доходна частина загальнодержавного балансу вочевидь завищена. І пояснила на прикладі АвтоЗАЗу: невиправдане скасування податкових пільг і преференцій залишає виробників без ресурсу, потрібного для інноваційного розвитку, а зростання заробітних плат потребуватиме ще більшого відволікання коштів від прибутку. Отже, бюджет навряд чи одержить бажане зростання від податку на прибуток підприємств, а хто втратив прерогативу пільгового оподаткування у вільних економічних зонах, той шукатиме правду в суді.
Боротися з цінами, на думку Людмили Супрун, уряд також узявся не з того боку. Замість того щоб “наблизити виробника до продавця”, уряд запалює зелене світло імпорту, компенсуючи витрати дотованої на Заході сільгосппродукції.
А ревальвацію гривні до американського долара здійснюють, на думку Людмили Супрун, штучно, що “взагалі є посміховиськом”.
Нищівної критики зазнали і нововведення, що стосуються застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого бізнесу. На думку Олександри Кужель, тут “не вдалося досягти належного регуляторного балансу впливів та врахувати всі особливості його практичного застосування”.
Водночас ДПАУ виконала березневі показники на 122 відсотки, квартальні — на 117 і платіжний баланс за два перші місяці року. Експорт товарів і послуг не так бурхливо, як торік, проте випереджав імпорт. Скасування обов’язкового продажу 50 відсотків валютної виручки неодмінно надихне експортерів нарощувати обсяги своєї продукції. Стимулюючи ділову активність на внутрішньому ринку, уряд якраз прагне відродити потугу найбільш інертного на сьогодні джерела для інноваційного розвитку — кредитного ринку, що, погодьтеся, не так уже й нерозумно. Виконання показників держбюджету —гарні підстави для виконання соціальних програм, які взяв на себе Кабінет Міністрів. Нацбанк не обвалив гривню, і чомусь я впевнений, що не обвалить і американський долар.