Наукова спільнота відзначила століття від дня народження видатного ученого-психолога і громадського діяча професора Ярослава Цурковського. Його пам’яті було присвячено Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Потенціал людини: духовний, психічний і творчий виміри».
Ярослав Цурковський — засновник теорії психічної контрольності, винахідник приладу для її вимірювання і тренінгу — контролографа випередив свій час. Його ідеї, як наголошували учасники конференції, започаткували революцію в суспільній свідомості. Він залишив по собі школу й учнів, але... Психологи-практики були і залишаються білими воронами. Немає для них посад ані в навчальних закладах, ані на виробництві. Тим часом цивілізаційні процеси без науки психології не обходяться.
Ярослав Цурковський здобув вищу освіту на філософському факультеті Українського Таємного університету у Львові (1923—1928 роки). В Українському вільному університеті у Празі здобув ступінь доктора філософії. Працював директором Інституту психотехнічних досліджень у Катовіце (Польща). У довоєнні роки перебував в епіцентрі громадського і літературного руху Галичини.
У повоєнні роки відбув заслання, як і значна частина інтелігенції Західної України. Викладав психологію у Львівському інституті фізичної культури. З 1961 року завідував першою в СРСР експериментальною лабораторією психофізіології праці Львівського заводу автонавантажувачів. Упродовж 36 років — до 1995 року — був головою Львівського відділення Товариства психологів України.
Пристосування до умов радянського буття, де вчений поступався «гегемону», це також унікальний психологічний експеримент. Моральні приниження Ярослав Цурковський компенсував дерзновенними експериментами. Його «буржуазну» докторську не визнали, і довелося захищати радянську кандидатську дисертацію. Контролограф, з котрим він ще 1931 року як директор Інституту психотехнічних досліджень приїздив із Катовіце до Москви на конгрес психологів і викликав там фурор, теж виявився «несправжнім». Довелося 1956 року подавати заявку на... винахід цього приладу.
Учений понад 60 років удосконалював свій контролограф. Таких приладів за його життя було виготовлено 43. Останні — вже із застосуванням сучасної комп’ютерної техніки. Їх замовляли провідні підприємства і наукові установи, пов’язані з потенційно небезпечними професіями. Новітній вдосконалений контролограф на відміну від традиційних методик діагностував глибинні психічні дані людини, її потенціал упродовж... години.
— Не раз доводилося «пробивати» ідеї практичної психології... чолом, — розповідає колега й учень Цурковського, його незмінний референт упродовж кількох десятиліть Мирослав Романець. —  Адже чиновники вважали, що психологія — непотрібна наука, а Ярослав Іванович вперто впроваджував її в космонавтику, спорт, навчальну практику шкіл і вузів, виробництво, транспортну галузь. Він «вирахував» потенціал знаменитого олімпійського чемпіона — на той час ще не відомого спортсмена-першорозрядника Віктора Чукаріна і багатьох інших видатних особистостей. Маючи інформацію про свій потенціал, вони впевнено досягали мети. Напевне, контролограф, якби його застосувати в сучасній управлінській практиці, дав би можливість прогнозувати лідерів і застерегти від руїнаторів. Такий прилад вкрай необхідний у сферах діяльності, що пов’язані з ризиком.
Контролограф Цурковського дуже простий у використанні. І п’ятикласник, і академік — в однакових умовах. Обидва отримують зорову (чуттєву) і логічну (цифрову та текстову) інформацію і мають натиснути на відповідні клавіші. Водночас створюються подразники (наприклад, шумові ефекти), наближені до екстремальних, в яких перебувають оператори, пожежники, водії тощо. Таких завдань майже сто. А в результаті отримуємо психофізіологічну характеристику особи — у проекції на професійну надійність.
Мирослав Романець свого часу в найоптимальнішій формі втілив винахід Вчителя і пішов далі. У 80-ті роки він за підтримки трьох міністерств і трьох вузів створив у Львові науково-практичну лабораторію професійної діагностики, ергономіки і рекреації. У складі лабораторії був обладнаний найсучаснішою медико-біологічною і психофізіологічною апаратурою автобус, який обслуговував автотранспортні підприємства області. Лабораторія була нагороджена золотими медалями ВДНГ УРСР і СРСР. На рівні вищих гілок тогочасної влади передбачалося, що такі лабораторії діятимуть у всіх обласних центрах України, але... Настали «купонні» часи, фінансування припинилося. Автобус забрали. Значну частину апаратури розікрали. Цурковський 1995 року помер на руках свого учня. А Мирослав Романець зібрав «у жменю» золоті зерна вчення Вчителя, перейшов з ними поріг ХХІ століття і терпляче чекає на «посівну», гуртуючи однодумців. Бо вірить, що практична психологія, котра у всьому світі є неодмінним чинником життєдіяльності суспільства, здобуде право мати право — радити, діагностувати, прогнозувати, попереджати тощо.

Львів.