Сум’яття серед кількох тисяч хмельницьких пенсіонерів виникло несподівано. Викликали його чутки про те, що декому вже нараховують пенсію в 330 гривень. Начебто тим, хто зумів відстояти свої права у Пенсійному фонді. Решті, хто ще не встиг туди навідатися зі своїми скаргами і заявами, все ще виплачують стандартні 295. На підтвердження цих слів із рук в руки почали передавати копію заяви одного із пенсіонерів до Хмельницького міського управління ПФ із проханням зробити новий перерахунок за останні два місяці.

Збурені пенсіонери кинулися із заявами до своїх інспекторів, щоб встановити справедливість. Тим часом у ПФ такого напливу візитерів не очікували. Обуреним літнім людям почали роз’яснювати, що розмір пенсії не може змінитися ані від їхнього тиску, ані від зафіксованих заяв. Тож кому і скільки повинні платити — це питання після скандалів із чиновниками для багатьох так і залишилося невирішеним.
Заступник начальника міськуправління ПФ Антоніна Лавриненко розставила всі крапки над «і». Справді, 12 січня було опубліковано Закон «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», в якому зазначено, що мінімальний розмір пенсії за віком у разі відповідного стажу дорівнює прожитковому мінімуму. Сьогодні ця сума становить 332 гривні. Далі йдуть відповідні дорахування за кожен рік стажу. Однак, окрім закону, представники ПФ на місцях поки що не отримали жодних методологічних документів для перерахунку. Та найбільша проблема — фінансування.
У січні за потреби двадцять мільйонів гривень міський фонд зумів зібрати лише тринадцять. Наступного місяця ситуацію вдалося вирівняти, однак цих коштів замало для того, щоб виплатити пенсію у підвищених розмірах. Як зауважила Антоніна Лавриненко, в області лише Хмельницький та Нетішин можуть самостійно зібрати гроші для своїх пенсіонерів. Для решти населених пунктів і переважної більшості сільських пенсіонерів потрібні державні дотації. Доки вони не надійдуть, важко говорити про зростання пенсії. Але обіцяного в законі ніхто не скасовував, і тільки-но вдасться стабілізувати ситуацію із фінансовими надходженнями, всі перерахунки, включаючи і останні два місяці, будуть зроблені. До того ж без жодного нагадування і втручання з боку пенсіонерів.
Заради справедливості варто зауважити, що майже із шістдесяти двох тисяч міських пенсіонерів три з половиною тисячі справді отримали дещо вищі пенсії. Але це стосується насамперед тих, хто дожив до столітнього ювілею, і тих, кому здійснено доплати за особливі заслуги. Решта поки що має стандартну пенсію в 284 гривні.
Чому тоді виникло масове ходіння всіма інстанціями за підвищенням? Розкрити цю загадку мені допомогла знайома пенсіонерка. Коли вона навідалася до свого інспектора ПФ у справах, не пов’язаних із згаданими проблемами, той порадив жінці зареєструватися у відповідній організації як особа, що підпадає під статус «діти війни». До того ж вказали адресу, дні прийому і нагадали, що необхідно взяти паспорт і копію ідентифікаційного коду.
Діти війни потягнулися туди вервечкою. Більшість пенсіонерів просто не звернули увагу, що за вказаною адресою працюють представники міської профспілки працівників АПК. Вловити зв’язок між міськими жителями, сільськогосподарською профспілкою і пільгами дітей війни, на перший погляд, було практично неможливо. Але пенсіонерам ніхто цього зв’язку і не пояснював. Людям похилого віку просто пропонували записатися в організацію, котра тепер обстоюватиме їхні права, визначені законом про дітей війни.
Усі дані про пенсіонера, включаючи паспортні, номер телефону та ідентифікаційний код одразу фіксувалися у відповідних бланках. Тут-таки кожному пропонували купити(!) відзнятий на ксероксі згаданий закон, і старі слухняно викладали за цінний документ по сімдесят п’ять копійок.
А далі їм пояснювали, що закон набере чинності лише наступного року, тому за ці права боротимуться пізніше. Сьогодні варто написати заяву до ПФ з вимогою перерахувати пенсію. Зразок такої заяви тут же пропонували відзняти у сусідній кімнаті теж за відповідну плату. А далі кожен бажаючий повинен занести її до ПФ, обов’язково зареєструвати і добитися пенсії, передбаченої законом. У чому полягав обіцяний захист пенсіонерів, якщо кожному пропонували робити це самостійно, сказати важко. Та й хто мав захищати?
Пенсіонери, вражені усім почутим, про це уже нікого не запитували. Зате на мої запитання, хто і для чого тут збирає пенсіонерів, юрист, яка працювала в цій самій кімнаті, пояснила, що на основі згаданої профспілкової створюється громадська організація. Як вона точно називатиметься, поки що невідомо, бо сама організація ще не створена, а усі рішення прийматимуться на загальній конференції. Нині триває активне формування її лав. У них уже начебто встигло записатися майже три тисячі пенсіонерів. Для чого, а найголовніше — куди вступили ці люди, більшість із них так і не зрозуміла. Я спілкувалася з ними вже після того, як вони виходили з кабінету і спантеличені казали переважно одне: «Тут записують дітей війни. Кажуть, колись додадуть до пенсії грошей. Та навряд чи»...
На жаль, ніхто із «захисників» так і не пояснив цим візитерам, що не в громадських організаціях, а в державних органах соціального захисту відповідно до закону створено спеціальний реєстр пільговиків. І саме там підтверджуватимуть усі пільги, котрі належать дітям війни. Саме там формують усі необхідні списки.
А для чого потрібні списки із точними даними для громадської організації? Неважко здогадатися — для народження самої організації.
Задуманий хід спрацював майже стовідсотково. Спробуй запропонувати пенсіонеру вступити в якусь партію чи громадську організацію. Не раз обдурені і зневажені партіями і політиками, вони навряд чи зроблять хоч крок на цьому шляху. А от обіцянка підвищити пенсію хоча б на кілька гривень спрацювала. Люди, здебільшого сімдесятилітнього віку, потягнулися «записуватися», щоб, не дай Господи, не забули про них, коли закон все-таки набере чинності.
Мимоволі згадалося, що напередодні минулих парламентських виборів однією з найчисленніших партій в області була партія захисту інтересів інвалідів. Довго для мене залишалося загадкою, як саме ця категорія могла так активно згуртуватися? Не беруся прогнозувати, але якщо тепер у нас з’явиться ще один партійний осередок, не здивуюся, що й він налічуватиме не одну тисячу чоловік. Цікаво, чи знатимуть пенсіонери, які добровільно повідомили про себе всі свої дані, що вони можуть стати потенційними членами такої партії? І що для них важливіше — партійний квиток, партійні списки напередодні виборів чи невеличка добавка у шість гривень, котру обіцяє новий закон. З наступного року.
У міськуправлінні ПФ сказали, що вони не просто обурені діяльністю такої громадської організації, а й за допомогою юриста спробували провести своє розслідування і встановити законність її діяльності. Моє зауваження про те, що я була свідком того, як саме їхній працівник відправляв пенсіонера туди реєструватися, виявилася повною несподіванкою. Тепер розслідування продовжиться. А тим часом списки дітей війни формуються безупинно. Думка про те, що держава вкотре їх обманула, недоплативши пенсії, вперто засіла у свідомості.

Хмельницький.