Нині триває другий етап виплат компенсацій колишнім жертвам нацизму, котрі примусово працювали у роки Другої світової війни в Німеччині та її сателітах, перебували в концтаборах. Проте, як відомо нашим читачам, відповідним законом ФРН ці виплати не передбачено колишнім військовополоненим.
Берлінська приватна спілка KONAKTE-KONTAKTЫ e. V виступала проти такого рішення, але її не почули. Тому спілка ініціювала збір пожертвувань для виплати колишнім ще живим радянським військовополоненим. Спілка не лише закликає громадян Німеччини зібрати певну суму, а й своєю просвітницькою акцією показує суспільству всю глибину несправедливості стосовно колишніх радянських полонених, які зазнали жорстоких знущань та принижень.
Уже понад 600 військовополонених, що проживають в Україні, отримали певну гуманітарну допомогу від спілки — як знак каяття та поваги сучасних поколінь німців. Ця допомога здійснюється через Український національний фонд «Взаєморозуміння і примирення». Фонд закликає колишніх військовополонених звернутися до його обласних відділень. При собі треба мати військовий квиток або довідку з військкомату, що підтверджує факт перебування в полоні. У разі зміни прізвища — документ, який це посвідчує.
Правління фонду наголошує: суму цієї допомоги не можна порівнювати з обсягом німецької державної компенсації колишнім примусовим працівникам. Вона не надається членам родин військовополонених, які вже пішли з життя. І виплачується лише в міру накопичення спілкою пожертвувань.

Київ.