Створення умов для ефективного розвитку вітчизняного виробника — важливе завдання держави. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час зустрічі з працівниками ВАТ «Металургійний комбінат «Запоріжсталь», ЗАТ «Запорізький автозавод» і місцевими журналістами.
Перебуваючи з робочою поїздкою в місті металургів, глава парламенту зустрівся з активом Народної аграрної партії, яку очолює. Він висловився за посилення ролі місцевого самоврядування і критично оцінив ідею перетворення держави на федеральну. Торкаючись теми реформи територіально-адміністративного устрою, Володимир Литвин зазначив: «Сьогодні нам треба говорити про унітарний децентралізм».

Боротьба ідей

До завершення парламентських виборів 2006 року «революційні протести» у регіонах з приводу кадрових призначень лише посилюватимуться, заявив Голова Верховної Ради на сесії облради. Однак, на його переконання, потрібно зробити все, щоб була боротьба ідей, а не людей.
Голова ВР зазначив, що структурованої опозиції до сьогоднішньої влади в Україні немає. За його словами, 200 народних депутатів-опозиціонерів до попередньої влади змушували владу працювати ефективніше. І якби така опозиція була в парламенті нині, зміни до державного бюджету на 2005 рік могли б бути зовсім інші.

Європейські  прагнення

Сьогодні Європа не готова адекватно відповідати на європейські прагнення України, переконаний Володимир Литвин. «Сьогодні нас не розглядають як невід’ємну складову Європи», — сказав він. До того ж необхідно мати не лише політичну волю, а й повну підтримку суспільства. Глава парламенту також спрогнозував «провал» україно-російських відносин, зокрема в економічній складовій.

Консолідуюча сила

У країні не вистачає консолідуючих сил. На цьому наголосив Голова ВР на установчих зборах запорізької організації Народної партії України. Такою об’єднуючою силою має стати НПУ. Володимир Литвин зазначив, що перейменування партії з Аграрної відбулося з огляду на історію її створення і далекосяжні перспективи. Для того, щоб партія була довгостроковою структурою, її не можна створювати зверху — ініціатива має виходити знизу. Глава парламенту переконаний: партія не може бути галузевою, а має об’єднувати і інтелігентів, і селян, які хочуть знайти себе в політичному житті. До того ж колишніх депутатів-«аграрників» несправедливо звинувачували в недолугій галузевій політиці урядовців. З огляду на це і довелося внести уточнення. Найголовніші завдання «народників» — завойовувати довіру конкретними справами. І більше говорити про те, що об’єднує, а не навпаки, як це часто чинять деякі політики. Треба визначитися: підтримувати владу, перебувати в опозиції чи байдуже споглядати за не завжди популярними кроками. «Партія має займати коригуючу позицію, — певен Володимир Литвин, — давати свою оцінку подіям і не намагатися подобатися».

Без емоцій

Питання поновлення пільг автовиробникам треба вирішувати без емоцій. У цьому переконаний Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Якщо уряд не поверне їм пільги, вони будуть змушені підняти ціни або припинити виробництво. Голова наглядової ради ЗАТ «ЗАЗ», народний депутат Таріел Васадзе вже заявив: запорізький автозавод збільшить ціни на свою продукцію на 25 відсотків. Місцеві скептики прогнозують зупинку заводу, засилля імпорту і безробіття п’яти тисяч фахівців. Звісно, це боляче позначиться на соціальних програмах Запоріжжя. (Нагадаємо, «АвтоЗАЗ», «Запоріжсталь» та «Мотор-Січ» входять до основних бюджетних донорів міста).
Володимир Литвин пообіцяв невідкладно створити в парламенті робочу групу чи комісію, до якої мають увійти й урядовці. Головне, наголосив він, щоб не постраждали люди і виробництво, а в підсумку — економічні інтереси України.
А заступник голови бюджетного комітету ВР Людмила Супрун повідомила, що повернення пільг вітчизняному автопрому може з’явитися на порядку денному вже наступного  тижня.

Ігор САМОЙЛЕНКО, Наталя ЯРЕМЕНКО.