Єдиний виборчий кодекс для всіх виборів і референдумів пропонують розробити учасники міжнародної науково-практичної конференції «Вибори Президента України-2004: проблеми забезпечення та захисту виборчих прав громадян України». Її організувала Всеукраїнська громадська організація «Фонд сприяння демократичним виборам».
Під час торішніх президентських виборів виборне право громадян забезпечувалося виборчими комісіями, які є колегіальними державними органами, але здійснювали свої повноваження на громадських засадах. Саме проблема організації, підготовки та проведення виборів і спричинила політичну кризу в країні, переконані учасники конференції.
Тому, зазначили вони, нині актуальним є питання законодавчого врегулювання захисту виборчих прав громадян. Для цього, зокрема, слід визначити межі повноважень виборчих комісій та судових органів під час визнання чи невизнання виборів такими, що відбулися. Запровадити реєстр виборців та чітко встановити порядок оскарження порушень виборчого закону. Водночас учасники конференції планують звернутися до Президента із пропозицією створити на загальнодержавному рівні комісію для розробки виборчого кодексу. Участь у цьому проекті, на їхню думку, мають взяти представники різних гілок державної влади, місцевого самоврядування, наукових установ, політичних партій та громадських організацій.

Вл. інф.