Протягом тижня увага була прикута до основного фінансового документа. Ніхто не сумнівався, що Президент підпише зміни до держбюджету-2005. Уряд тріумфував. Однак навіть така потужна підтримка урядових ініціатив народними депутатами не дає підстави сподіватися на створення нової парламентської більшості. Голова Верховної Ради Володимир Литвин припустив, що надалі більшість буде тільки ситуативна.
Знову заговорили про актуальність політичної реформи. Гарант Конституції виступив за введення її в дію. Публічно, чесно та без тиску. Проте деякі народні обранці, як заявив голова парламентського Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолій Матвієнко, «почали кидатися з боку в бік». Найближчим часом вони звернуться до Конституційного Суду України з поданням про неконституційність Закону «Про внесення змін до Конституції України».
Актуальною темою цього тижня стало збільшення прохідного бар’єра до парламенту та конфігурація політичних сил. Утім, схоже, більшість народних депутатів, судячи із заяв представників парламентських фракцій і груп, не бажають бути заручниками політичних блоків у разі збільшення відсотка з трьох до п’яти—семи.
Партія «Єдина Україна» та народні демократи планують самостійно йти на парламентські вибори. Християнсько-демократичний союз може об’єднатися з «Порою», УПР «Собор», УНП та НРУ. Готова до співпраці з іншими політичними силами і СДПУ(о).
А про свої обіцянки — відокремитися від бізнесу — влада, схоже, зовсім забула. Вона так активно захопилася боротьбою з корупцією, що в немилість дедалі частіше потрапляють журналісти та вчорашні союзники. Навіщо зайві конкуренти перед жорсткою боротьбою на парламентських виборах? А з того, що емоції зашкалюватимуть і боротьба буде жорсткіша, починають свої прогнози багато політиків та експертів. Так, за словами голови правління Комітету виборців України Ігоря Попова, прогноз про «брудні вибори» 2006 року можна зробити, спостерігаючи за тим, які методи використовує центральна виконавча влада для боротьби поміж собою.
Журналісти дедалі частіше скаржаться на нездорові тенденції в інформаційному просторі: обіцяні «кастинги», заяви про роздержавлення, прохання влади бути лояльнішими до неї. Чи ось ситуація довкола НТН, яка буцімто не сплатила за ліцензію... Уже нині голови обласних державних адміністрацій дуже обурено сприймають критику на свою адресу, дехто навіть викликає представників четвертої гілки влади «на килим».