У роботі колегії Міністерства освіти і науки, як уже повідомлялося, брав участь Президент Віктор Ющенко. Він у своєму виступі не так критикував систему освіти, як орієнтував еліту нації (так глава держави назвав учасників колегії: ректорів вузів, керівників регіональних управлінь освіти) на «творення громадянина». На переконання Президента, в нинішню, нереформовану систему, вкладати нові кошти недоцільно. Раціонально «вкладати їх у зміни».
— Завтрашній день у цьому глобальному світі виграється не кількістю видобутого вугілля, залізної руди, — зазначив Віктор Ющенко. — Завтрашній день виграється тільки двома способами — освіта і технології. Закликаю вас до активних дій, пам’ятайте, що відповідаєте не лише за освіту.
Своє бачення реформування галузі глава держави викладав не з папірця, був відвертим і вимогливим. Що частина еліти нації сприйняла неоднозначно. Дехто з учасників колегії МОНУ (щоправда, в кулуарних обговореннях) не сприйняв окремі вимоги Президента, вважаючи їх необгрунтованими і передчасними.
Час покаже.

І. І.