Чи прийме Бішкек послуги Києва?

Київ і Тбілісі мають намір брати участь як посередники в процесі мирного врегулювання політичної кризи в Киргизстані. З цією метою вчора ранком до Бішкеку вилетіли міністри закордонних справ двох країн Борис Тарасюк і Саломе Зурабішвілі. Президенти України Віктор Ющенко і Грузії Михайло Саакашвілі під час нещодавнього візиту грузинського лідера до Києва закликали до мирного врегулювання конфлікту в Киргизстані, як це було в Києві і Тбілісі під час помаранчевої революції та “революції троянд”.

Грузинський лідер особисто знайомий з Акаєвим, і на початку конфлікту він надіслав йому листа, запропонувавши особисте посередництво в переговорах з опозицією. На прес-конференції в Києві грузинський лідер поскаржився на те, що відповідь Акаєва була груба і нечемна. Киргизький президент, який утік, називав керівників опозиції не інакше, як представниками криміналітету... «Ми не експортери революції», — підкреслив на прес-конференції Саакашвілі, нагадавши, що факти порушень на виборах у Киргизії зафіксовані міжнародними спостерігачами і «люди однаково реагують на несправедливість у всіх країнах».
Глави МЗС привезли до Киргизстану послання президентів Грузії та України. За словами глави українського зовнішньополітичного відомства, «суть цих пропозицій полягає в тому, щоб надати можливість Киргизстану і киргизькому народу скористатися добрими послугами президентів». Міністри мають намір зустрітися з політичними лідерами країни, представниками неурядових організацій та ОБСЄ. «Наше завдання — з’ясувати ситуацію, наскільки киргизьке суспільство, опозиція готові прийняти цю місію», — сказав Борис Тарасюк.
Тим часом Аскар Акаєв заявив, що готовий добровільно скласти з себе президентські повноваження, якщо буде виконано низку його умов: зокрема, надання екс-президенту гарантій особистої безпеки і відновлення конституційного порядку в країні. Після цього він готовий «повернутися до Киргизстану і здійснити мирну конституційну передачу владних повноважень». Акаєв повідомив, що не визнає легітимності президентських виборів, запланованих на червень, і дотепер не одержував офіційних звертань с проханням піти у відставку.