Проблеми місцевого самоврядування вкрай потребують законодавчого врегулювання. Про це йшлося під час учорашньої чотирнадцятої сесії Запорізької обласної ради з участю Голови Верховної Ради Володимира Литвина та народних депутатів. Депутати розглянули звіт обласної державної адміністрації про виконання бюджету регіону за 2004 рік, хід виконання програми земельної реформи в області на 2001—2005 роки. А також питання про обрання делегатів на Всеукраїнські збори представників місцевого самоврядування, план роботи обласної ради на 2005 рік.
Загалом, як наголосив заступник голови державної адміністрації Олександр Сін, ситуація з приростом бюджету сприятлива, і оперував оптимістичними цифрами: доходи — майже 450 мільйонів гривень, видатки — 455 мільйонів. Заборгованість із заробітної плати — 28,3 млн. грн. З цієї причини бюджет недоотримав 920 тис. гривень.

За січень—грудень надходження від податку на прибуток підприємств комунальної власності становлять 129 відсотків, плата за державну реєстрацію, крім плати за реєстрацію суб’єктів підприємницької діяльності, а також плата за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами — 143 відсотки. Депутати подякували парламентаріям за фінансову підтримку будівництва мостів і соціальні законопроекти. Однак цих грошей, не раз наголошували промовці, замало. Скажімо, бюджетом на 2005 рік передбачено 80 мільйонів гривень, а потрібно — 250. Запорізький голова Євген Карташов звернувся до Голови ВР Володимира Литвина з проханням сприяти у терміновому вирішенні цього питання. Крім того, оперативного розв’язання потребують і проблеми з виконання соціальних програм, зокрема медичних. А з 80 програм, які вкрай потрібні для регіону, грошей бракує навіть на десять.
Депутати обласної ради стурбовані тим, що бюджетом-2005 року, який прийняла Верховна Рада, пільги для підприємств «АвтоЗАЗ» і «Мотор-Січ» скасовано. Оскільки ці підприємства наповнюють бюджет регіону.
Народний депутат Людмила Супрун наголосила, що проблема не так у Бюджетному кодексі, як у тому, що не вистачає фінансових ресурсів. До того ж відсутній постійний обмін думками і досвідом між депутатами ВР та представниками місцевого самоврядування.
Проте, переконані депутати, більшість проблем все-таки вдасться вирішити на квітневих Всеукраїнських зборах представників місцевого самоврядування.
Виступаючи на сесії облради, Голова Верховної Ради зазначив, що треба працювати на перспективу. Треба не говорити про відповідальність регіонів, а віддати цю відповідальність. Нині, переконаний глава парламенту, треба підготувати програму із вирішення проблем Запорізької області, серед яких — газифікація, забезпечення водою, підтоплення. А бюджет, який за словами Голови ВР, на превеликий жаль, не є документом-розвитком — це плата за передвиборні обіцянки.

Ігор САМОЙЛЕНКО, Наталя ЯРЕМЕНКО.