Було б символічно, якби до десятиріччя членства України у Раді Європи з нас було знято моніторинг. Про це заявив Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк під час переговорів з доповідачем ПАРЄ Сабіною Лойдхойсер-Шнарренбергер.

Як повідомила керівник прес-служби Вікторія Шведова, на початку зустрічі Адам Мартинюк зазначив, що Україні залишилося виконати кілька зобов’язань. Зокрема, ухвалити Кримінально-процесуальний кодекс, здійснити реформу прокуратури і завершити реорганізацію Департаменту з виконання покарань. Він висловив сподівання, що найближчим часом це буде зроблено.
Як пояснила після зустрічі Сабіна Лойдхойсер-Шнарренбергер, мета її візиту в Київ — проведення переговорів з представниками МВС, Генпрокуратури, Верховної Ради, після яких вона має написати звіт до Ради Європи з приводу того, як проводиться розслідування убивства журналіста Георгія Гонгадзе. Тому саме ця тема була в центрі уваги.
«Справа Гонгадзе», за словами Першого заступника Голови Верховної Ради України, «чотири роки тримає суспільство в напруженні» і навколо неї існує «багато політичних спекуляцій». «Напевно, попри нові підходи до її розкриття, сподіватися, що вона буде доведена до суду найближчим часом, важко», — вважає Адам Мартинюк. Він нагадав, що відсутня «остаточна експертиза» тіла журналіста. Адам Мартинюк також висловив сподівання, що ПАРЄ сприятиме об’єктивному розслідуванню справи.
У свою чергу, Сабіна Лойдхойсер-Шнарренбергер заявила про увагу РЄ до розслідування і висловила надію, що слідство буде доведене «до логічного завершення». Вона поцікавилась, чому парламент не заслуховує звіт Тимчасової слідчої комісії з розслідування «справи Гонгадзе». Адам Мартинюк повідомив, що два тижні тому це питання розглядалося на засіданні погоджувальної ради, і з 14 фракцій і груп пропозицію про розгляд звіту у сесійній залі підтримали тільки три — КПУ, СПУ і БЮТ. Окрім цього, зазначив Перший заступник Голови ВР, «жодних нових матеріалів у комісії немає, і громадськість не почує нічого нового». «Звіт, особливо його обговорення, зайва політизація не сприятиме об’єктивності розслідування, — сказав А. Мартинюк. — Треба дати можливість правоохоронним органам на завершальному етапі слідства працювати без тиску і впливу». На його думку, якщо слідство затягуватиметься, парламент може повернутися до обговорення звіту і «дати імпульс правоохоронним органам, а сьогодні ми можемо нашкодити».