Делегація Верховної Ради України на чолі з Володимиром Литвином учора завершила роботу в Ризі. Якщо перший день її візиту було присвячено переговорам з керівництвом Латвійської Республіки, то програма другого дня була не менш насичена важливими зустрічами.
Рига. Вже о 9-й ранку делегація прибула на фармацевтичну фірму «Олайнфарм», яка розташована за 40 кілометрів від столиці. Вибір цього підприємства не випадковий. Продукція хімічної промисловості (переважно фармацевтика) посідає перше місце в латвійському експорті в Україну (майже чверть), значно випередивши рибну продукцію (3,15 відсотка). В експорті «Олайнфарм» Україна вже кілька років на третьому місці. Медичні представники «Олайнфарм» працюють у більш як десяти великих містах України. Чернівецький завод «Наладка Комерц» і фастівський «Жовтень» поставляють у Латвію хімобладнання, а одеський «Інтерхім» та «Київмедпрепарати» мають з «Олайнфарм» спільні виробничі програми. Латвійці також беруть участь у державній протитуберкульозній програмі України.
Керівник «Олайнфарм» Валерій Малигін показав гостям виробництво і докладно відповів на запитання депутатів. Пролунала також обіцянка бізнесмена і в майбутньому сприяти культурним україно-латвійським проектам.
Затим делегація відвідала Ризьку українську середню школу. Зворушливим був концерт учнів, їхня розмова з гостями з України. Володимир Литвин одержав у подарунок першу збірку віршів учениці Олени Алексєєвої, а школа —  книжки. Директор школи Лідія Кравченко поділилася проблемами, головна з яких — як зацікавити родини віддавати дітей до української школи. Як зробити так, щоб бути українцем у Латвії стало престижним?
Останнім заходом дня було відвідування правління Ризького вільного порту. Транспортний коридор від Балтики до Чорномор’я дуже важливий у контексті латвійсько-українських економічних зв’язків.
На завершення візиту Володимир Литвин дав прес-конференцію.
Підсумовуючи візит, Голова Верховної Ради України назвав перспективною співпрацю з Латвійською Республікою у таких міжнародних організаціях, як Міжпарламентський союз та Парламентська асамблея Ради Європи. Ще одним перспективним напрямом для співпраці Володимир Литвин вважає підтримку Латвією прагнення України отримати статус в Європейському парламенті. Окрім цього, він сказав, що Верховна Рада України хотіла б брати участь у засіданнях Балтійської асамблеї у статусі спостерігача або гостя.
Голова Верховної Ради України також висловив думку про доцільність пропозиції Латвії та Естонії приєднатися до Українсько-Польсько-Литовської асамблеї.