За останні п’ять років у країні зареєстровано понад 173 тисячі ДТП, загинуло 28 тисяч душ. Це майже вдвічі більше, ніж за 10 років війни в Афганістані.
Кожні 16 хвилин в Україні трапляється ДТП. Кожні дві години не стає людини. Щодня на дорогах гине дитина, п’ятеро отримують травми та каліцтва. Таку страшну статистику навів учора голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Мойсик на слуханнях «Безпека дорожнього руху: реалії та перспективи». Вихід із ситуації він запропонував цікавий: тепер штрафи водії сплачуватимуть тільки в ощадкасах. Така схема має не тільки приструнити шоферів, а й позбавити дорожній патруль можливості заробляти на помилках водіїв.
Причин сумної статистики потерпілих у ДТП багато: це і незадовільний стан доріг та вулиць, і неякісна підготовка водіїв, і застарілий транспорт, і порушення правил дорожнього руху дітьми, які через «чудову» нову програму майже не вивчають їх у школі...
На сьогодні в Україні щорічно готують понад 500 тисяч водіїв у двох тисячах навчальних закладів. Але перевірка їхньої кваліфікації та рівня знань дали невтішні результати: більшість знала правила дорожнього руху, м’яко кажучи, недосконало.
— Потрібно ввести загальнодержавну систему управління безпекою дорожнього руху, яка дасть змогу навчати правильної поведінки на дорозі і водіїв, і пішоходів, — підкреслив Володимир Мойсик. — Ми суворо каратимемо нетверезих водіїв. І введемо систему примусового стягнення штрафів. Причому відмова чи зволікання зі сплатою каратиметься суворіше, ніж саме правопорушення.