Різкий стрибок ціни на цукор на Вінниччині з 2,6 до 3,1 гривні за кілограм фахівці обласної асоціації «Поділляцукор» вважають штучним, бо жодних економічних підстав для здорожчання солодких кристалів у «цукровому Донбасі» немає.

  За словами виконавчого директора асоціації Леоніда Козодоя, на солодкому ринку бал правлять підприємницькі структури. Це вони масово скупили в сезон переробки сировини продукцію цукрозаводів (вона, бо, не псується від тривалого зберігання), а тепер диктують умови. Такої ситуації фахівці не могли передбачити тому, що цукру в державі більш ніж достатньо: під час минулого сезону його вироблено 1,8 мільйона тонн, плюс перехідні запаси тростинного цукру, які становлять приблизно 1,5 мільйона тонн. Разом це значно більше за річну потребу внутрішнього споживання.
На Вінниччині теж зварили цукру найбільше за останні сім років — 160 тисяч тонн. І на ринках, і в магазинах солодкого «піску» вдосталь, тому ніхто не чекав коливань ціни в бік зростання. Навпаки. Прогнозували, що вона залишиться стабільною навіть на межі весни й літа. Зазвичай подорожчання відбувалося саме в цей період, коли збільшувалася потреба у солодких кристалах для консервування.
Нині, кажуть фахівці, цукрові «королі» скористалися загальною тенденцією, коли ціни підвищилися майже на всі продукти харчування. Обласна влада поки що жодним чином не зреагувала на ситуацію. Хоча, за словами Л. Козодоя, з неї є один простий вихід — «викинути» на ринок цукор, придбаний восени Держрезервом і тим самим хоча б частково «збити» апетити тих, хто прагне набити кишені. Адже саме для цього й передбачалося формування запасів солодких кристалів.
Прогноз голови асоціації «Поділляцукор» Миколи Власюка:
— Ринок цукру, на нашу думку, в недалекому майбутньому чекають ще більші потрясіння. Зменшення митної ставки на цукор і цукровмістку сировину широко відкриває ворота для масового ввезення в Україну заморського цукру. Він так підмочить репутацію вітчизняним солодким кристалам, що вони стануть не те що неконкурентними, а розчиняться, як у склянці чаю. Тепер тростинний цукор уже нікому не вдасться зупинити. Чим обернеться для нас його присутність на вітчизняному ринку, ми вже добре знаємо з гіркого досвіду попередніх років.
За великим рахунком, йдеться про знищення стратегічної галузі. Саме тому наша асоціація, яка є найбільшою в державі, звернулася з листами до Прем’єр-міністра України, глави РНБО та голови Комітету ВР з питань агрополітики з проханням вжити невідкладних заходів до запобігання ситуації.

Вінницька область.