Вчора у Відні чекали початку слухань за позовом професора Лотара Вікке до австрійської клініки Рудольфінерхауз. Як повідомляють інформагентства, колишній головлікар Рудольфінерхаузу заявив про те, що його звільнили за принциповість у питанні встановлення діагнозу Вікторові Ющенку, тоді ще кандидатові в президенти України.

Вікке твердить, що його звільнили після того, як він «відмовився підписати повторний діагноз про отруєння Віктора Ющенка», і заявляє, що «після клінічного вивчення історії хвороби пацієнта Ющенка можна констатувати, що його не отруювали». З останнім висновком колишній головлікар віденської клініки виступив двічі: на організованій ним особисто прес-конференції в Рудольфінерхаузі наприкінці минулого року і три дні тому в інтерв’ю британській газеті «Дейлі телеграф». У ньому він стверджує, що керівництво клініки зазнавало тиску від оточення Ющенка, яке вимагало поставити діагноз «отруєння діоксином».
За словами Вікке, він підписав діагноз про те, що Ющенко не був отруєний. З цим нібито згодився і президент клініки Міхаель Цимпфер, який після поїздки з Ющенком до Києва усе-таки змінив свою думку.
Палатний лікар Ющенка в Рудольфінерзаузі Микола Корпан в ефірі Радіо «Свобода» заявив про відсутність будь-якого тиску на лікарів клініки з боку оточення глави держави. «Ми ніколи не стверджували, ні я, ні професор Цимпфер, що діагноз Віктора Андрійовича звучить як отруєння діоксином чи чим-небудь іншим. Ми завжди стверджували, що на даний момент, на підставі тих чи інших досліджень, на підставі клінічної симптоматики, не можна ані виключити, ані підтвердити діагноз «отруєння», — підкреслив він. М. Корпан також спростував повідомлення Вікке про те, що він брав безпосередню участь у лікуванні Віктора Ющенка. Вікке за фахом радіолог і не повинен був контактувати з українським Президентом. Крім того, Миколу Корпана здивували заяви Лотара Вікке про те, що йому дзвонив невідомий і, назвавшись другом України, погрожував йому англійською мовою з сильним акцентом. «Доктор Вікке не володіє англійською мовою, тому для мене велика дивина, що він дає інтерв’ю англійській газеті «Дейлі телеграф» і каже, що хтось йому дзвонив і сказав «бережіть себе, тому що ваше життя в небезпеці». Це вигадки».
Організована Вікке прес-конференція справді могла викликати емоційні відгуки. «Депутати не розуміли, вони запитували: «Чому ви організовуєте конференцію, у зв’язку з чим, чому ви у хворого не спитали?» Вони цікавилися, але це не означало, що вони погрожували», — сказав доктор Корпан. В інтерв’ю «5 каналу» спростував заяви про тиск на Вікке і перший помічник Президента Віктора Ющенка Олександр Третьяков.