Першого дня офіційного візиту до Латвійської Республіки Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся із Головою Сейму Латвійської Республіки Інгрідою Удре. Сторони обмінялися думками з широкого кола питань.
Інгріда Удре висловила надію, що нинішні переговори нададуть нового імпульсу нашим двостороннім відносинам. Вона підкреслила важливість їх подальшого розвитку. Володимир Литвин та Інгріда Удре виступили за активізацію міжпарламентської співпраці. Особливо на рівні комітетів і комісій.
Володимир Литвин поінформував колегу про нинішню ситуацію в Україні. Він зазначив, що є всі передумови, щоб “розраховувати на прорив”, зокрема у зовнішній політиці. “Сьогодні курс на євроінтеграцію є домінуючим”, — заявив Голова Верховної Ради. “Ми сьогодні робимо акцент на розуміння з боку нових членів ЄС, і для нас є вкрай необхідним досвід вашої країни”, — сказав Володимир Литвин.
Латвія готова поділитися з Україною досвідом євроінтеграції. У цьому контексті Володимир Литвин та Інгріда Удре домовилися створити робочу групу на основі міжпарламентських груп дружби, яка підготувала б пропозиції щодо адаптації українського законодавства до європейських норм і стандартів.
На думку Володимира Литвина, потрібно активніше залучати парламенти до розв’язання зовнішньополітичних проблем. Він запросив Латвію взяти участь у травневому засіданні Парламентської асамблеї ГУУАМ як спостерігач. “Ми хочемо активізувати її роботу і розширити коло учасників”, — сказав Голова Верховної Ради. Він також запросив пані Удре відвідати Україну з офіційним візитом у зручний для неї час.
Цього ж дня відбулася зустріч української делегації на чолі з Головою ВР з членами групи міжпарламентського співробітництва Україна—Латвія, членами комітетів Сейму Латвійської Республіки. На ній було обговорено плани конкретної співпраці у різних сферах.
Зазначалося, що депутати повинні пропонувати урядовцям напрацьовані ними конкретні пропозиції щодо розвитку співпраці. Було також домовлено про проведення спільного засідання груп дружби обох парламентів в Україні з метою “інвентаризації напрацьованого і вироблення пропозицій на майбутнє”.
Володимир Литвин на прохання латвійських колег пообіцяв звернутися до Асоціації українських міст з пропозицією погодитися стати містами-побратимами латвійським містам. Він висловився за активізацію “всіх форм співпраці, які дають конкретний результат”.

Рига.