Черкаська область. Історична доля судила старовинному поселенню над річкою Рось стати форпостом ратної слави. Від походів князя Ярослава Мудрого й до величної перемоги гетьмана Богдана Хмельницького Корсунь упродовж віків стояв на варті, захищаючи українські землі від посягань завойовників.
У другу світову війну тут розгорілася наймасштабніша і найкровопролитніша битва за всю історію України, названа Корсунь-Шевченківською. У січні—лютому 1944 року в районі Корсуня війська Першого та Другого Українських фронтів оточили 10 дивізій, 1 мотобригаду та інші частини німецько-фашистських військ загальною кількістю більш як 100 тисяч осіб. У «другому Сталінграді» ворог втратив майже 55 тисяч солдатів і офіцерів, а 18 200 було взято в полон.
На відзнаку цієї перемоги 23 частинам і з’єднанням Радянської Армії присвоєно найменування «Корсунських». У 1981 році за мужність і героїзм, виявлені нащадками славного козацтва, місто нагороджено орденом Вітчизняної війни І ступеня. У мальовничому місці, на острові, який омивають води Росі, відкрито музей історії Корсунь-Шевченківської битви, який щороку відвідують тисячі екскурсантів.
Нинішньої весни, готуючись до відзначення ювілею Великої Перемоги, ветеранські організації міста і району ухвалили на своїх зборах листа до Президента України Віктора Ющенка. Колишні фронтовики звернулися до глави держави з проханням надати героїчному Корсуню-Шевченківському статус міста-героя. «Нинішній рік, — написав у місцевій газеті «Надросся» учасник бойових дій Іван Осипенко із села Драбівка, — оголошено роком ветеранів. Звертаюся до всіх, чиї воєнні фізичні й душевні рани досі болять: підтримайте нашу пропозицію. Напередодні 60-ї річниці Перемоги виборемо для Корсуня-Шевченківського звання міста-героя!».