Сьогодні в рамках вручення премії імені В. Вернадського своє п’ятиріччя святкує Фонд інтелектуальної співпраці «Україна—XXІ століття».
Голова ради фонду народний депутат України Богдан Губський на вчорашній прес-конференції зазначив, що сьогодні час консолідувати інтелектуальну еліту нації та підтримати творчий потенціал. Без цього наша країна не зможе посісти гідне місце серед провідних європейських держав. У доробку фонду, зокрема, проведення щорічних універсіад «Інтелектуал—XXІ століття» (більш як 400 переможців стали студентами престижних вузів, 15 стажувалися за кордоном), підтримка талановитих дітей (річна щомісячна стипендія — 100 грн. школярам із малозабезпечених та багатодітних сімей).
У планах — започаткування конкурсу «Школа майбутнього», створення реєстру історичних та культурних національних реліквій, які опинилися за кордоном, ініціювання і прийняття на державному рівні програми їх повернення, відновлення козацьких прапорів тощо. Джерела фінансування фонду — благодійні внески. Але, за словами Богдана Губського, серед благодійників немає олігархів. Коштів бракує. Однак фонд сподівається, що, на відміну від попередніх, новий уряд піде назустріч благодійникам.