Люди, котрі працюють з тваринами в зоопарку —особливі. Під час прийому на роботу вони проходять обстеження у психолога, невропатолога, нарколога. З часом вони починають розуміти тварин. Наскільки це можливо. Недавня трагедія у Київському зоопарку (коли тигриця накинулась на молоду наглядачку) викликала багато розмов. Мовляв, якби хижаків годували за повним раціоном, то й трагедій не було б.
Але експерти підтвердили: хижаки були ситі.
Помічник директора зі зв’язків з пресою Любов Коротка пояснює: трагедію спричинило те, що людська необачливість зустрілася з природною хижістю. Небезпечних тварин немає. Та слід пам’ятати, що вони у якусь мить можуть стати агресивними. Навіть працівники з 30-річним досвідом іноді потерпали від цього. Й не лише від “офіційних” хижаків. Навіть флегматичний носоріг (не кажучи вже про слона!) — кожен може розсердитись і травмувати необережного. До орлів, до речі, заходять тільки у касках.
... Зоопарк — це не тільки тварини. Це й автогосподарство, й котельня, і... низькооплачуваний колектив. Нещодавно отримали наказ з Мінкультури з новими посадовими окладами. Вони виявилися, м’яко кажучи, скромними. Але, орієнтуючись на колективний договір, генеральний директор зоопарку Євген Кирилюк знайшов можливість виплачувати співробітникам зарплатню майже вдвічі більшу за рекомендовану Кабміном. Євген Миколайович каже, що фінансування зоопарку стовідсоткове. Листом Головного управління побутового обслуговування та ринків Київської міськдержадміністрації (№ 057/07-254 від 09.03.2005 року) генерального директора повідомляють про план виконання робіт райдержадміністраціями на закріплених територіях зоологічного парку. А столичний голова Олександр Омельченко особисто дбає про виконання таких робіт. Можна сказати, що столичному зоопарку щастить — через таку опіку він має належний рівень і можливість поповнювати експозицію.
... Пелікани святкували новосілля у просторому котеджі з великими вікнами. На черзі будівництво нових вольєрів для мавп і реконструкція другої черги ведмежатника, який обіцяють відкрити до Дня Києва. Для стороннього ока все ніби чудово. Євген Кирилюк підтверджує: столичний зоопарк відповідає міжнародним вимогам і з 1997 року входить до Європейської асоціації зоопарків та акваріумів. Очолює її директор Кольгестерського зоопарку Домінік Тропіано (Велика Британія). Щороку він і виконавчий директор асоціації пан Кун (Нідерланди) проводять перевірку умов утримання тварин. Востаннє Київ перевіряли у жовтні минулого року, і заклад дістав високу оцінку.
Але нині для Євгена Миколайовича чи не найбільший клопіт — атракціони. Ще 1999 року Київський зоологічний парк уклав угоду з кількома товариствами і компаніями “про міжнародну виробничу кооперацію і сумісну інвестиційну діяльність “Міжнародного консорціуму “Країна мрій”. Мета — надання фінансової допомоги, зміцнення матеріальної бази, придбання нових тварин. Свою частку зоопарк вніс площею, на якій розташувалися атракціони. Партнери мали перераховувати зоопарку 24 відсотки доходу. Але, каже керівництво зоопарку, за п’ять років вони не отримали жодної копійки. Справу ось-ось мають розглядати у Міжнародному арбітражному суді при Торгово-Промисловій палаті України. Натомість є вітчизняні виробники, які бажають розмістити тут свої атракціони і чесно відшкодовувати частку від заробленого. А це неабияке джерело розв’язання фінансових негараздів.
Підвищення цін на вхідні квитки до зоопарку на початку сезону — майже традиція. Нині для дорослих він коштує 9 гривень, пільговий — 5 (порівняйте із 20 євро у закордонних зоопарках). Мабуть, дорожчатимуть вони і цього року. Але, як на мене, можливість в один день відчути несхожі тваринні світи, відпочити від реклами і нудної буденності, дорожча за все. А для кого столичний зоопарк — далеченько, рекомендую відвідати фірмовий сайт в Інтернеті http://www. zoo. kіev. ua. Не пошкодуєте! І все одно захочете приїхати. Принаймні до 2008 року, коли Київський зоопарк святкуватиме 100 років.