Житомиряни з подивом довідалися, що область стала єдиною в Україні, яка не має представника у професійному футболі. Інтерес до цього виду спорту останнім часом різко впав. Дійшло до того, що про гру “Полісся” в першому колі чемпіонату України більшість місцевих ЗМІ навіть не згадувала. Про його “фінал” повідомили на сесії обласної ради: майновий комплекс центрального стадіону в Житомирі, спортивно-оздоровчу базу тощо рішенням суду повернуто до обласної комунальної власності. За той стадіон президент “Полісся” Зая Авдиш свого часу довго воював, торгувався за ціну, висуваючи ультиматуми. А до того, що він часто, навіть на прес-конференціях, “подавав у відставку”, всі так звикли, що місцева преса на ті заяви навіть реагувати перестала. Зате зникло “Полісся” тихо й непомітно. ПФЛ двічі продовжувала команді термін сплати внеску і заявки. Не дочекалася... Футболісти, здобувши “волю”, подалися до інших команд, заробляти на хліб.
Власне, такий кінець можна було спрогнозувати. Бо за підсумками попереднього чемпіонату “Полісся”, опинившись у хвості таблиці, залишилося в першій лізі тільки завдяки майстерній грі в... кабінетах. Зая Авдиш обіцяв відродження команди. Але дійшло до того, що нечисленні глядачі почали приходити на матчі, щоб влаштувати незвичний тоталізатор: з яким рахунком житомиряни... програють. Бо що залишалося? У першому колі команда встановила своєрідний рекорд: 15 матчів програла, два звела внічию за фатальної різниці забитих і пропущених м’ячів — 5—39.
Уже почалося створення нової команди під робочою назвою “Житомир”. Голова облдержадміністрації Павло Жебрівський запевнив: розробляється бізнес-план, це буде справді народний клуб, а не під якогось великого футболіста чи спортивного функціонера.
Тепер футбольною столицею області є Коростень. Усі вже звикли до того, що саме тут, у поєдинку двох місцевих команд, фактично вирішується, хто стане чемпіоном і володарем кубка області серед команд колективів фізкультури. Коростенський “Хіммаш” дійшов до фіналу Кубка України серед таких колективів, де за сумою двох матчів поступився сильній команді з Каховки. Закінчується в місті реконструкція стадіону, що має стати справді сучасним. Секрет простий: у Коростені великі підприємства працюють, а в Житомирі стали банкрутами. Багато важить і підтримка коростенського міського голови Володимира Москаленка.
А центр дитячого футболу — в Бердичеві, шкільна команда якого виграла чемпіонат України у середній віковій групі “Шкіряного м’яча”.
“Фундамент” для відродження футболу є, знайшлися б тільки гроші, бо й команди без них не утримати, і стадіон у Житомирі, який не відповідає сучасним вимогам, не реконструювати...

Житомир.