Щоб у людей, бува, не склалося враження, що віддача від приватизованих підприємств — мізерна, своїми минулорічними досягненнями поділився заводський трикутник (голова правління, головний інженер і голова комітету профспілки) ВАТ «Нікопольський завод феросплавів».
На виробництво 1,023 мільйона тонн феросплавів підприємство вийшло ще торік, отже, цього року воно виступає в ролі лідера на світовому ринку, обійшовши транснаціональну групу Еramet. За словами голови правління Володимира Куцина, таку само висоту колектив збирається втримати і поточного року. Підстави, вважає він, для цього неабиякі. Економічна ефективність виробництва з часу приватизації зросла, фінансовий результат від основної діяльності до оподаткування торік збільшився у 2,98 разу — до 107,03 мільйона гривень, чистий прибуток збільшився у 3,38 разу — до 70,534 мільйона гривень.
Майже 105 мільйонів гривень інвестовано торік у модернізацію та реконструкцію основних фондів. Найпомітніші проекти — реконструкція печі № 12 для виробництва феросиліцію, спорудження дробильно-сортувального комплексу у феросплавному цеху, капітальний ремонт двох пічних трансформаторів, введення в експлуатацію автоматичної системи пожежогасіння кабельних колекторів тощо. Важливо те, що виробництво високовуглецевих феросплавів спирається переважно на наукоємні технології (деякі з них, як, приміром, брикетування відходів виробництва або використання антрациту замість коксу, навіть унікальні). Курс на інноваційний розвиток уже дав непоганий результат — до бюджетів усіх рівнів торік перераховано 154,3 мільйона гривень, середньомісячна заробітна плата сягнула рекордного рівня — 1300 гривень. Це третій показник у галузі і його незабаром підвищать ще на 20 відсотків. Не менш важливо, що ВАТ «НЗФ» зберігає всі об’єкти соціальної сфери: медико-санітарну частину з денним стаціонаром та санаторієм-профілакторієм, 8 їдалень, 2 магазини, дитячий оздоровчий табір та базу відпочинку на Чорноморському узбережжі, спортивний комплекс із власним скеледромом... Однак прогнози — стримано оптимістичні.
У Печерському суді столиці поставлено під сумнів законність приватизації активів підприємства. Володимир Куцин упевнений, що все відбувалося згідно з чинним законодавством, і після приватизації підприємство отримало ефективного власника. Він зазначив, що реприватизаційний вітер не кращим чином позначається на психологічному стані колективу і настроях ділових партнерів за кордоном. В. Куцин та голова комітету профспілки Ю. Логвінов вважають, що для подальшого розвитку заводу необхідна стабільність. Голова правління підтвердив готовність НЗФ домовлятися з місцевими ГЗК і підняти ціну на руду щонайменше на 40 відсотків, закупити цього року на місцевих ГЗК мінімум 800 тисяч тонн марганцевої руди.
Про головне каже між іншим: минулого тижня планова перевірка Фонду держмайна засвідчила цілковите виконання інвестиційних зобов’язань у постприватизаційний період. Щобільше — за деякими параметрами інвестор та ВАТ «НЗФ» значно перекрили умови угоди.