Відкритий лист ВАТ «Херсонський комбайн»


На початку 2004 року ВАТ «Херсонські комбайни» перебувало у досить скрутному становищі: зменшувались обсяги виробництва сільгосптехніки, зростали борги із заробітної плати, а поточна виплачувалася з порушенням законодавства. Невдоволення і обурення колективу вилилось у колективний трудовий спір з адміністрацією підприємства.
Стан справ покращився з другого півріччя 2004 року з приходом на завод нового інвестора. Уже в липні почали щомісяця виплачувати заробітну плату, були погашені борги попередніх років. А випуск комбайнів зріс із 60 до 119.
Позитивним чинником для заводу стало прийняття урядом рішення про 30-відсоткову компенсацію покупцеві вартості складної сільгосптехніки, що поширювалась і на зернозбиральний комбайн «Славутич». Ця схема задовольняла і покупця, і виробника. Завдяки їй завод продав усі виготовлені на 1 січня 2005 р. комбайни.
А нині продаж комбайнів припинено через відсутність рішення уряду про таку компенсацію.
У засобах масової інформації оприлюднено заяву про те, що уряд у нинішньому році не має наміру запроваджувати механізм 30-відсоткової компенсації вартості складної сільгосптехніки, в тому числі й на комбайн «Славутич». Запропонована натомість система видачі кредитів на придбання сільгосптехніки, на нашу думку, не випробувана і, по суті, перебуває на стадії пропозицій уряду.
У результаті сільгоспвиробники перестали купувати зернозбиральні комбайни «Славутич». Нині на складах заводу стоять готові комбайни, і кількість їх зростатиме. Перед колективом комбайнобудівників стоїть завдання: до початку збирального сезону виготовити і постачити сільському господарству 200 комбайнів «Славутич», а загалом за поточний рік — 345 машин.
Станом на 1 березня 2005 р. борг перед ВАТ «ХК» за часткову компенсацію вартості виготовлених і реалізованих в 2004 році комбайнів «Славутич» становить, за нашими підрахунками, 3,5 млн. грн. Усе це ставить під загрозу зриву виробництво комбайнів у нинішньому році.
В зв’язку з цим просимо уряд України і міністрів України посприяти прийняттю термінових рішень:
— про часткову 30-відсоткову компенсацію вартості сільськогосподарської техніки аналогічно тій, яка діяла в 2002—2004 рр.
— про погашення заборгованості за постачені в минулому році комбайни «Славутич» на умовах 30-відсоткової компенсації їх вартості.


За дорученням колективу — Микола ЧЕБАНЮК, голова профспілки.