В Україні розпочався Рік Грузії. Вчора в урочистій обстановці його відкрили президенти України Віктор Ющенко і Грузії Михаїл Саакашвілі, котрий перебував у Києві з державним візитом.
Про розширення культурних контактів, про перспективи політичного й економічного співробітництва високий гість говорив і з Головою ВР Володимиром Литвином. Сторони наголосили на важливості міжпарламентських контактів як основи для розвитку стратегічного партнерства.
Цього самого дня відбулися переговори делегацій двох країн на чолі з президентами, за підсумками яких було підписано низку документів. Насамперед — Декларацію про розвиток відносин стратегічного характеру.
У цьому документі сторони висловили готовність надавати взаємну підтримку в питаннях євроатлантичної інтеграції й в розв’язанні заморожених регіональних конфліктів. На зустрічі з журналістами Михаїл Саакашвілі повідомив, що Тбілісі і Київ домовилися більше уваги приділяти ГУУАМ, яке, за словами грузинського лідера, визначено в Декларації як об’єднання країн, що прагнуть до євроатлантичної системи.
Президенти обговорили перспективи співробітництва в багатьох сферах, насамперед в енергетиці. Як повідомив на зустрічі з журналістами Віктор Ющенко, обговорювалася можливість постачання Україною електроенергії до Грузії, і далі — до Ірану і Іраку. Сторони також розглянули проект постачання каспійських енергоносіїв через Україну до Європи. Ці перспективи ще потрібно втілити у форму конкретних документів.
А за підсумками нинішніх переговорів у розширеному складі було підписано протокол між МВС України і Грузії, а також між Державною прикордонною службою України і Мін’юстом Грузії про виконання угод щодо приймання і передачу осіб, які перебувають на території держав незаконно. Співробітничати мають намір і Ради нацбезпеки і оборони України і Грузії — цього дня було підписано відповідний Меморандум. У ході переговорів було підписано і Програму торгово-економічного, науково-технічного і гуманітарного співробітництва між Одеською обласною держадміністрацією і Радою міністрів Аджарської автономної республіки.
Відповідаючи на запитання журналістів про те, чи не втратить значення на тлі можливого посилення ГУУАМ існування іншої організації — СНД, Ющенко зазначив, що Київ підтримуватиме «будь-які раціональні відносини». Про СНД він висловився так: «машина, що була створена з такими зусиллями, випускає мало пари» (До слова, експерти давно сумніваються в можливості посилити її ККД). Що стосується ГУУАМ — цього, за переконанням Ющенка, «вдалого проекту» регіонального співробітництва, то під час переговорів обидва президенти висловилися за посилення її ролі і накреслили план відповідних заходів. Особливу увагу було приділено порядку денному саміту ГУУАМ у Кишиневі, що має відбутися 22 квітня. Стосовно ще однієї регіональної структури — ЄЕП — Ющенко сказав, що «ми не виходимо з проекту», але «ми проти наднаціональних структур» у рамках четвірки.
Відповідаючи на запитання про події в Киргизії, Ющенко зазначив, що вибори — це внутрішня справа кожної країни і що процес зміни влади має бути легітимним. «Мирне врегулювання цього конфлікту —кращий спосіб поставити крапку», — сказав він, додавши, що Україна готова запропонувати свої послуги у процесі такого врегулювання. «Ми не експортери революції», наголосив Михаїл Саакашвілі, зазначивши, що вибори — це внутрішня справа кожної держави, але питання демократії — це все-таки питання міжнародне.