Ранкове й денне засідання 25 березня


Новий бюджет-2005 прийнято


На початку сесійного засідання це здавалося малоймовірним. Деякі парламентарії хотіли відразу прийняти запропонований урядом документ у першому і другому читаннях, а дехто — відправити його на доопрацювання, сесійна зала погодилася з пропозицією бюджетного комітету і глави парламенту — провести грунтовну дискусію про оновлений варіант державного кошторису. Володимир Литвин застеріг деяких своїх колег від прагнення “проштовхнути” бюджет, не обговоривши його і не погодивши всі суперечливі питання.
Парламент дотримався визначеної процедури — з доповіддю виступив міністр фінансів Віктор Пинзеник, із співдоповідями — представники бюджетного та фінансового комітетів. Отже, депутати змогли поставити запитання доповідачам і взяти участь в обговоренні від фракцій.

Міністр фінансів Віктор Пинзеник назвав розроблений урядом законопроект “вагомим кроком” у виконанні програми Президента України. Міністр відзначив, що глава держави поставив перед новим урядом завдання — розробити такий документ, який забезпечив би достойне життя простим людям і в якому кожний громадянин відчував би свої інтереси. У проекті змін до держбюджету-2005 Кабмін визначив десять основних завдань, серед яких — справедлива пенсія, достойна зарплата, подолання бідності, боротьба з корупцією, повернення до духовних орієнтирів. В оновленому варіанті головного фінансового плану країни, згідно з пропозиціями уряду, доходи державної казни становитимуть 108,5 млрд. грн., видатки — 115,3 млрд. грн., дефіцит — 6,8 млрд. грн. Державний борг України не зростатиме. Мінімальна пенсія з 1 січня 2005 року збільшиться з 295 до 332 грн., середня пенсія становитиме 383 грн. Крім того, буде ліквідовано “зрівнялівку” в нарахуванні пенсій, введено диференціацію за стажем і заробітком. Мінімальна зарплата зросте з 262 до 332 грн. і зрівняється з розміром мінімальної пенсії. На 57 відсотків зросте зарплата в бюджетній сфері. Збільшиться також різниця у зарплаті між кваліфікованими і некваліфікованими працівниками. Уряд планує істотно збільшити й розмір деяких соціальних допомог. Зокрема, одноразова виплата у зв’язку з народженням дитини становитиме 8,5 тисячі грн., допомога одиноким матерям зросте з 34 до 139 грн., дітям-інвалідам — з 285 до 470 грн., дітям-сиротам — з 90 до 468, грошове утримання військовикам строкової служби — з 19 до 57 грн.
Передбачається започаткувати низку нових державних програм — “Медицина на селі”, “Безпритульні діти”, “Книговидання”, “Заповідники”, “Музейний арсенал” і “Десятинна церква” та інші, посилити фінансування кіновиробництва, обдарованих дітей, української діаспори.
Уряду вдалося збільшити доходи державної казни за рахунок зміни макропоказників, скасування податкових пільг для суб’єктів господарювання, в тому числі у вільних економічних зонах, територіях пріоритетного розвитку і технопарках. Кабмін також сподівається поповнити казну за рахунок жорстких заходів у боротьбі з корупцією, скасування взаємозаліків зі сплати податків, зниження ставок ввізного мита, здешевлення банківських кредитів. У розділі “Нова політика бюджетних секторів” передбачається здешевлення кредитів для АПК і вугільної галузі. У розділі “Державна власність для народу” — відраховувати до держбюджету 50 відсотків чистого прибутку державних підприємств, поставити зарплату керівників підприємств у залежність від діяльності виробництва.
Профільний комітет ВР, як, зрештою, і більшість народних обранців, схвально сприйняв наміри уряду посилити соціальну складову бюджету і істотно збільшити розмір зарплат, пенсій і соціальних допомог. Водночас низка проблем ще залишається неузгодженою. До комітету надійшло більш як 800 поправок депутатів до запропонованого урядом законопроекту. За словами Людмили Супрун, досягнуто компромісу з урядом у питаннях дефіциту бюджету, відновлення пільг для сільгоспвиробників, порядку сплати єдиного фіксованого податку з підприємців, сплати податку з фізичних осіб під час оформлення спадщини тощо. Однак однією з гострих проблем залишається наповнюваність місцевих бюджетів. За словами Голови Верховної Ради Володимира Литвина, на достойне фінансування місцевих бюджетів треба спрямувати не менш як півтора мільярда гривень, а ці кошти треба ще десь знайти. Профільний комітет і більшість народних депутатів наполягають — треба реально визначити джерела поповнення державної казни.
Під час перерви у кулуарах Верховної Ради відбулося голосування за призначення нових членів Рахункової палати України.
На початку пленарного засідання глава парламенту повідомив про перейменування депутатської групи “Воля народу” на фракцію Партії промисловців і підприємців України, а також про входження народного депутата Сергія Бондарчука до фракції Народної партії, а депутатів Степана Давимуки, Віри Ульянченко, Сергія Іванова та Юрія Криворучка — до фракції “Наша Україна”.