Питання щодо виділення земельних ділянок у столиці вирішують “під столом”, стверджує депутат Київради Віктор Іванченко.
Земельну політику міста він називає трикутником: нинішній власник землі (громада) — потенційний власник землі (інвестор) — посередник (міська влада). Громада, стверджує депутат, залишається “поза грою” —інвестор просто “мотивує” владу, й та дає “добро”. А пересічний киянин дізнається про “угоду”, коли в нього “під носом” вже почали зводити черговий хмарочос. Така непрозорість, каже Віктор Іванченко, змусила його внести на розгляд Київради проект постанови про запровадження річного мораторію на виділення землі в столиці. Але колеги-депутати ініціативу не підтримали.
Депутат Київради Наталія Шиманська визнає: елітні новобудови в історичній частині міста не прикрашають Київ, вона навіть називає їх “бомжовими зубами”. Фіаско ініціатив Віктора Іванченка вона пояснює тим, що її колега озвучує їх уже на засіданні й тому депутати не встигають зорієнтуватися. Вона закликає шукати консенсус, зокрема шляхом проведення місцевих референдумів.
Ще один депутат Київради Віктор Щербаков каже, що законних підстав для накладення мораторію немає, й називає несприйняття мітингувальниками ущільнення забудови міста “колективним егоїзмом”. “Питання містобудування вирішують не мітингами, а проектною документацією”, — каже депутат. Мовляв, якщо є погодження відповідних служб — значить, будівництво відповідає встановленим нормам. А якщо залишаються сумніви — можна звернутися до суду. Віктор Щербаков також стверджує, що активізація останнім часом “земельних скандалів” відбувається під керівництвом відомого “диригента-ляльковода” і є елементом боротьби за владу в столиці.
— Тобто жодних земельних зловживань у Києві немає? — запитую у Віктора Щербакова.
— Хто таке сказав? У всьому світі зловживання були, є й будуть!
— Ось, скажімо, історія з Пущею-Водицею...
— А що з Пущею-Водицею?! От, власне, що з Пущею-Водицею?! По-перше, це не Пуща-Водиця, а Пуще-Водицьке лісництво.
— Якщо навіть і лісництво: Україна — лісодефіцитна держава (це записано в “Національній доповіді про стан навколишнього природного середовища”. — Авт.), лісистість нашої території вдвічі нижча за середньоєвропейську...
— Ну то що? — спокійно каже депутат.