Оновлений драмтеатр імені М. Коцюбинського, Будинок культури, бібліотека, Графський парк, сквер з пам’ятником першій народній артистці України Марії Заньковецькій. Усе це побачили під час виїзного засідання обласної асоціації “Ради Чернігівщини” голови районних рад, міські голови міст обласного значення. Особлива увага — до такого соціального об’єкта, як поліклініка. Про лікарняні каси, допомогу на засадах сімейної медицини учасникам зібрання розповів головний лікар міськлікарні, заслужений лікар України Володимир Левковський:
— Із міського бюджету на виконання програми з охорони здоров’я на засадах сімейної медицини витрачено 300 тисяч гривень. У віддалених від центру мікрорайонах міста уже відкрито три такі амбулаторії, де приймають пацієнтів два лікарі та чотири медичні сестри. На їх піврічну підготовку витрачено 13 тисяч гривень. Учасники зібрання ознайомились з роботою двох таких амбулаторій у віддалених мікрорайонах міста — Мигалівці та біля “Сільмашу”.
На думку Ніжинського міського голови Михайла Приходька, соціальне партнерство громадян і влади починається з того, що влада реагує на потреби громадян. Тому “гарячі лінії”, громадські приймальні з узагальнення скарг, пропозицій і зауважень мешканців, громадські слухання, на яких влада звітує про виконання бюджету, джерела його наповнення і використання коштів — усе це пульс життя міста.
А тепер міськрада планує і створення у мікрорайонах комітетів самоорганізації населення, котрі, є пропозиції, очолюватимуть, як у давнину, — “отамани”. Кожна така самоврядна організація контролюватиме виконання бюджету, дбатиме про благоустрій, належний порядок тощо. Учасники зібрання цього дня побували також на ринку “Афганець”, на промислових підприємствах, у Ніжинському агротехнічному інституті Національного аграрного університету, де ознайомились з підготовкою фахівців для села.
На пленарному засіданні зборів асоціації “Ради Чернігівщини” у виступі голови обласної ради Василя Ковальова лунали обнадійливі цифри. Ніжин за темпами промислового виробництва значно перевищує середньообласний показник — 26 відсотків (по області — 9,9). Торік тут реалізовано промислової продукції на 113 млн. гривень. А кількість малих підприємств в розрахунку на 10 тисяч жителів за минулий рік тут становить 38 одиниць — найбільше серед районів та міст області.


Іван КУЖІЛЬНИЙ, Сергій ПАВЛЕНКО.


Чернігівська область.