Зменшення ввізного мита на сільськогосподарську продукцію матиме негативні наслідки для вітчизняного виробника. Такого висновку дійшли учасники “круглого столу”, скликаного за ініціативи Народної партії України.
Деяких продуктів харчування справді бракує на внутрішньому споживчому ринку. Зокрема, м’яса, морських продуктів, продуктів дитячого харчування тощо. Однак зміни до Митного кодексу, запропоновані Кабінетом Міністрів, викликають щонайменше подив, упевнена народний депутат Катерина Ващук.
Пропонується зменшити ввізне мито на картоплю на 55 відсотків, тоді як на душу населення її й так припадає півтонни. Або інший приклад: більш як на 90 відсотків зменшується ввізне мито на яйця та жовтки, непридатні до вживання. Постає запитання: якщо ці яйця непридатні там, навіщо вони нам? Йдучи за такою логікою, ми “отримаємо весь європейський непотріб”, упевнена К. Ващук.
Можна встановлювати навіть нульові ставки митного тарифу для всіх товарів, які ввозяться до України, але за однієї умови — захисту національного виробника. Нині ж він захищений у 12 разів гірше за європейський, зауважила Катерина Тимофіївна.
Позицію учасників зібрання підтримав і Комітет ВР з питань фінансів і банківської діяльності. Його голова Сергій Буряк наголосив, що в парламентаріїв є домовленість не поспішати з прийняттям цього закону. Водночас вирішено створити робочу групу, до якої увійдуть народні депутати, представники органів влади, підприємств та громадськості для напрацювання інших пропозицій щодо митного тарифу. Народні обранці пропонують уряду посилити ветеринарний, санітарний та екологічний контроль для захисту продовольчого ринку від неякісної та низькосортної продукції. Та запровадити нульові ставки на імпорт сільськогосподарської техніки, технологічних ліній для харчової і переробної промисловості, які не виробляють в Україні.